Prima pagină » Culinar » Sos de lămâie pentru pui – Rețetă simplă, fresh și delicioasă, de încercat măcar o singură dată

Sos de lămâie pentru pui – Rețetă simplă, fresh și delicioasă, de încercat măcar o singură dată

21 nov. 2025, 08:42,
Redacția BZI în Culinar

Acest sos de lămâie pentru pui este cu adevărat delicios, simplu de făcut, acrișor și foarte aromat, putând să schimbe complet gustul unei fripturi, de aceea, merită cu siguranță încercat.

Este o opțiune ce se pregătește rapid, are ingrediente banale și oferă un rezultat spectaculos, indiferent de modul de gătire.

Rețeta de sos de lămâie pentru pui

Pentru rețetă ai nevoie de sucul de la 2 lămâi mari, de 1 lingură de coajă rasă, de 1 cană de smântână lichidă pentru gătit, de 1 lingură de unt, de 2 linguri de ulei, de 2 căței de usturoi, de 1 linguriță de făină pentru îngroșare, de sare și de piper.

Secretul acestei rețete constă în echilibrul dintre unt, smântână și aciditatea lămâii, care trebuie adăugată gradual. Începe prin rumenirea ușoară a unei bucăți de piept de pui feliat, până când prinde culoare. Află cum poți să faci și un sos pentru chiftele marinate.

În aceeași tigaie, topește untul și adaugă usturoiul strivit pentru câteva secunde, astfel încât să rămână fină aroma. Presară făină, amestecă rapid și apoi toarnă smântână lichidă, iar la final adaugă treptat sucul de lămâie, gustând constant pentru a ajusta aciditatea.

Pentru un preparat perfect, este ideal să folosești lămâi bine coapte, cu o coajă mai subțire și mai mult suc. Este important să nu fierbi sosul prea mult, întrucât smântâna poate deveni prea densă, și se pierde din finețe.

Un sfat este să adaugi și o linguriță de miere, întrucât elimină senzația de acru puternic, mai ales dacă lămâile sunt foarte acide. De asemenea, sosul devine mai catifelat dacă se lasă 2 minute pe foc mic după ce pieptul de pui este readus în tigaie.

Variantă cu usturoi și ierburi aromatice

Pentru această variantă ai nevoie de sucul de la 3 lămâi, de 1 lingură de coajă rasă, de 4 căței de usturoi, de 1 linguriță de oregano uscat, de 1 linguriță de cimbru, de 1 jumătate de cană de supă de pui, de 2 linguri de ulei de măsline, de sare, piper și de 1 lingură de amidon dizolvată în puțină apă.

Începe prin a prăji repede bucățile de pui doar cât să fie rumenite puțin, apoi adaugă usturoiul mărunțit, oregano și cimbru, care se încălzesc ușor în uleiul de măsline pentru a elibera aromele. Adaugă supa de pui și apoi sucul de lămâie și lasă totul să dea un clocot scurt. Află și cum poți să faci un ketchup fără zahăr.

La final, încorporează amidonul pentru îngroșare și așează puiul în sos, acoperit parțial, lăsându-l să fiarbă la foc mic timp de zece minute. Această variantă este apreciată pentru aroma intensă pe care o dă combinația de lămâie cu oregano, fiind specificul preparatelor grecești.

Un sfat esețial este să folosești o supă de pui făcută în casă, întrucât aceasta oferă mai multă profunzime gustului. Dacă nu ai supă, poți folosi apă călduță, dar este recomandat să adaugi puțină sare în plus. Pentru o textură mai aromată, poți adăuga și 2 frunze de dafin pe timpul fierberii, scoase înainte de servire.

Un sos de lămâie este o alegere ideală pentru pui, întrucât este delicios, simplu de făcut și foarte aromat.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025