National

Şpagă cerută pentru ridicarea decedaţilor de la morgă, într-o cutie de pantofi

Publicat: 10 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Şpagă cerută pentru ridicarea decedaţilor de la morgă într-o cutie de pantofi

Într-o țară în care despre peșcheș, ciubuc, paraîndărăt și șpagă se poate spune că se împletesc aproape cu evoluția ca nație, nu e de mirare că nici chiar momente dramatice, când ar trebui să ne plecăm în fața celor îndurerați, nu ne fac mai oameni…

Trei suceveni, între care un fost poliţist, au declarat că s-au văzut obligaţi să plătească ”atenţii” de 100 de lei ca să ridice trupurile neînsufleţite ale apropiaţilor de la morga Spitalului Suceava, scrie cotidianul Adevărul.

În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, toate persoanele decedate în spitalul din Suceava sunt considerate infectate. Rudele preiau trupurile neînsufleţite direct în sicrie sigilate, iar înmormântările au loc în aceeaşi zi cu o prezență limitată la un număr strict de persoane.

Pe lângă durerea cauzată de pierderea celor dragi, sucevenii susţin că trebuie să treacă şi prin umilinţa de a plăti atenţii sau şpăgi la morgă.

Luni, 6 aprilie, Vasile Costeniuc, fost polițist timp de peste 25 de ani, s-a dus la morga unităţii medicale pentru a ridica trupul neînsufleţit al părintelui său, decedat la 80 de ani. Era însoţit de fratele său şi de şoferul unei firme de servicii funerare.

Fostul poliţistul susţine că şoferul i-a comunicat că trebuie să dea 100 de lei pentru că… „aşa se face”. Banii au fost puşi într-o cutie de la pantofi, ”pe care s-a pus repede capacul ca să nu se infecteze”.

”Eram primul venit şi mi s-a spus că sunt primul servit. Acolo ni s-a făcut un scurt instructaj, ce trebuie să facem. Din vorbă în vorbă le-am spus că am lucrat în Poliţie vreo 25 de ani. Mi-au spus că merg să iau mortul.

Cât stăteam acolo, eram cu şoferul de la firma de pompe funebre. Şi mi-a spus că ce se întâmplă, nu dăm nimic? L-am întrebat pe şofer şi mi-a spus că trebuie să dau 100 de lei. I-am spus fratelui meu să-mi dea 100 de lei, gândindu-mă că intră în banii de spălat. Vă daţi seama, cu mortul acolo.

Scoate o cutie de pantofi neagră şi am pus 100 de lei. M-am dus lângă tata şi m-au întrebat dacă vreau să-i fac o poză ca şi cum mi-ar fi făcut o favoare. I-am făcut o fotografie. Îl bagă în sicriu, înşurubează şi la revedere”, a declarat Vasile Costeniuc, pentru cotidianul Adevărul.

Fostul polițist mai spune că pe moment nu a realizat că, de fapt, a plătit ”o atenţie”.

Întrebat dacă banii nu au fost luaţi de șoferul de la firma de servicii funerare, fostul poliţist a declarat că a văzut cutia în care puseseră banii în morgă.

”Cutia a rămas acolo. Doamnă asistentă a luat banii”, susţine bărbatul, menționând că n-a reuşit nici să mai recupereze telefonul tatălului său.

Printr-o experienţă similară a trecut şi suceveanul Lucian Ciobanu. Bărbatul şi-a îngropat mama în vârstă de 57 de ani. Pe documentele de la morgă scria că era infectată cu COVID-19.

Lucian Ciobanu a spus că şi tatălului său i s-a cerut să pună în cutia de carton suma de 100 de lei. ”Ni s-a spus că aşa se pune. Vă daţi seama că-n momentele acelea nu ne-am opus. Ne-am certat atunci când au refuzat să ne dea cerceii, portofelul şi telefonul mamei. Le-am primit după ce am insistat să ni le aducă”, a declarat suceveanul.

Mircea Burescu este un alt sucevean care susţine că i s-a cerut să lase bani la morgă. ”Mi s-a cerut fără pic de empatie să „las ceva” şi pentru ei”, a arătat bărbatul.

Ironic, pe uşa de acces la morgă există un afiş în care se arată că plata serviciilor oferite este acoperită de Casa de Asigurări de Sănătate.

Adauga un comentariu