NU mai CONSUMA această LEGUMĂ dacă ai următoarele probleme de SĂNĂTATE. Deși este verde și pare că tot ce e verde e și sănătos, în anumite cazuri este bine să te ferești de alimentele care îți pot pune sănătatea în pericol. Spanacul, căci despre el vorbim, este foarte periculos pentru sănătate.
Ce este și cum arată spanacul?
Este o plantă legumicolă și medicinală. Își are orginea în Asia Mică. Are o rădăcină fusiformă și o tulpină dreaptă. Nu trece de 30 de cm înălțime. Frunzele spanacului sunt comestibile și hrănitoare, dar și medicinale. Au petiolul lung. Sunt în formă de săgeată. Sunt cărnoase și au culoarea verde închis. Se folosesc și în bucătărie pentru consum curent.
Deseaori, pentru preparatele medicinale se folosesc și semnințele nu doar frunzele.
Frunzele se consumă în preparate alimentare, salate sau sucuri. Naturiști recomandă să nu fiebem frunzele de spanac pentru că își pierd din proprietăți.
Ce conține spanacul?
Frunzele acestei plante conțin clorofilă în cantitate mare, alături de acid folic, vitamina B1, B2, B6, B9, PP, C, E si K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteina, fier, precum și o substanță specifică numită spinacină.
Cum acționează spanacul?
Este folosit ca laxativ ușor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac și hipoglicemiant.
Indicații terapeutice ale spanacului
Preparatele din frunzele spanacului contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahatismul, acneea și anemia. De asemenea, are proprietăți uimitoare și este recomandat celor care se refac după o boală grea. Se foloșește pentru eliminarea stărilor de stres și oboseală. Are rolul de activare al secrețiilor pancreatice și este agent anticancerigen.
Spanacul este recomandat gravidelor pentru că contribuie la o bună dezvoltare a fătului. Spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii și a ochilor.
Semnințele e spanac sunt bune în combaterea constipației. Curăță organismul de toxine.
Contraindicații spanac
Nu trebuie consumat de către persoanele bolnave de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflații gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conține acid oxalic, contraindicat în aceste afecțiuni (din cauza oxalațiilor de potasiu și calciu).
Atenție! Frunzele spanacului trebuie să-și mențină culoare de verde în timpul preparării. În cazul în care se schimbă în culoarea verde-gălbui, acesta devine dăunător și nu trebuie consumat!