Eveniment-Social

Special! Universitatea Tehnică din Iași a pus bazele unor colaborări cu instituții din Franța – FOTO

Publicat: 19 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Special Universitatea Tehnică din Iași a pus bazele unor colaborări cu instituții din Franța - FOTO
Excelenţa Sa, Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, a efectuat o vizită în clădirile emblematice ale Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași

La Universitatea Tehnică din Iași se pun bazele unor colaborări cu instituții și universități din Franța! Excelența Sa Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, a efectuat o vizită în clădirile emblematice ale universității și a promis a se pune la punct colaborări cu entități similare din Hexagon!

Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a pus bazele unor colaborări cu instituții din Franța. Excelenţa Sa (ES) Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, a efectuat o vizită în clădirile emblematice ale universității și a promis a se pune la punct colaborări cu entități similare din Hexagon! Acesta a admirat Aula Magna „Carmen Sylva” și Biblioteca din Corpul A, votată una dintre cele mai frumoase din lume. Acesta a fost întâmpinat de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI, dar și de conf. univ. dr. ing. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică al universității.

Universitatea Tehnică din Iași, în fața unor colaborări cu instituții din Franța

Ambasadorul a fost acompaniat, în vizita sa de la TUIASI, de Julien Chiappone-Lucchesi, consilier pentru cooperare și acțiuni culturale în București, dar și director al Institutului Francez din România, precum și de Radu Grădinaru, consul onorific al Republicii Franceze la Iași. Delegația franceză a ascultat felul în care TUIASI s-a luptat să restaureze și să păstreze cât mai mult din Aula Magna „Carmen Sylva” și din Biblioteca TUIASI, distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când capitala Moldovei a fost atacată și bombardată de trupele sovietice. Ambasadorul s-a declarat impresionat de istoria încărcată a Politehnicii ieșene, dar și despre felul în care arată astăzi aula și biblioteca.

„A fost o vizită foarte agreabilă, am putut să interacționăm cu foarte multă bucurie la nivelul cel mai înalt al diplomației franceze prezente în România. I-am arătat domnului ambasador monumentele noastre de arhitectură veche, care sunt inspirate din cultura franceză, Louis Blanc fiind un arhitect puternic influențat de școala franceză de arhitectură. Bineînțeles că este numai începutul, domnul ambasador a preluat de puțin timp acest mandat, așteptăm următoarele vizite, astfel încât legăturile dintre cele două culturi să se întărească și, bineînțeles, că Politehnica va fi implicată la o cotă ridicată în toate aceste schimburi culturale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector TUIASI, este președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală

Excelenţa Sa Nicolas Warnery și-a manifestat dorința de a reveni la TUIASI pentru a discuta mai aplicat cu conducerea universității despre extinderea parteneriatelor între Politehnica ieșeană și instituții din Hexagon. Acesta se va întoarce și pentru a vorbi cu prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, în calitatea sa de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală. Pe acest plan, Universitatea Tehnică din Iași a pus bazele unor colaborări cu instituții din Franța.

Adauga un comentariu