Local

Specialistii nu aproba teoria lui Vergil Hancu

Publicat: 12 ian. 2000

•Un cutremur puternic va avea loc abia dupa 2004

Populatia Romaniei a fost cuprinsa de panica din cauza cutremurului anuntat de profesorul Vergil Hancu. Acesta a lansat ipoteza conform careia, pe 15 ianuarie, in Romania va avea loc un cutremur foarte puternic. El a prezentat si teoria pe baza careia a ajuns la aceasta concluzie. Pe de alta parte, specialistii si oamenii din domeniile care au stranse legaturi cu seismologia spun ca este foarte putin probabil ca in Romania sa se produca un cutremur puternic anul acesta. De asemenea, ei subliniaza faptul ca este practic imposibil sa prezici un cutremur.

„Exista doar posibilitatea producerii unui cutremur de intensitate medie, adica de 6,5-7 grade pe scara Richter”

„Sa prezici un cutremur inseamna sa spui timpul, locul si intensitatea acestuia. Iar, acest lucru este aproape imposibil. Nici macar japonezii, care au un sistem de deductie a cutremurelor foarte performant, nu pot prezice un cutremur. Cat am fost in Japonia, timp de doi ani, nu am vazut nici un oficial care sa apara pe un post de televiziune si sa anunte un cutremur”, a precizat Ovidiu-Gabriel Iancu, lector doctor la catedra de mineralogie-geochimie din cadrul Facultatii de Geografie si Geologie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi. In ceea ce priveste probabilitatea producerii unui cutremur in Romania in perioada imediat urmatoare, aceasta este destul de mica.

„Cand o placa oceanica intra sub o alta placa oceanica sau o placa continentala se produc cutremure puternice. Zonele in care converg doua placi se numesc zone de subductie. In momentul de fata, in Romania nu exista o subductie activa. Placa Est-Europeana si Microplaca Marii Negre nu intra sub Placa Inter-Alpina, deci nu exista pericolul unui cutremur puternic. Exista doar posibilitatea producerii unui cutremur de intensitate medie, adica de 6,5 – 7 grade pe scara Richter”, a mai precizat Ovidiu Gabriel Iancu.

„Viitoarele cutremure foarte intense (7-9 grade pe Scara Richter) se vor produce in anii 2004, 2040 si in intervalul 2080-2090”.

Daniel Diaconu, directorul Institutului de Cercetari in Constructii (INCERC) Iasi, este de aceeasi parere: nu exista motive temeinice care sa anunte producerea unui cutremur puternic in Romania. „Dupa parerea mea, este exclus sa se produca un cutremur puternic anul acesta. In Romania, conform datelor seismologice istorice si cuantificate, periodicitatea cutremurelor puternice din zona Vrancea este 30-40 de ani. Ultimul cutremur puternic a fost in 1977. De atunci au mai avut loc doua cutremure de intensitate medie, a mai fost eliberata energie, deci un cutremur puternic ar trebui sa mai fie dupa 2010.

Dar, cutremurul este un fenomen aleatoriu, deci nu poate fi estimata data la care se poate produce. De asemenea, pentru prezicerea unui cutremur trebuie sa ai cunostinte foarte bune din geofizica, geologie, seismologie (date instrumentale, istorice) si biologie (comportamentul animalelor). Insa nu exista o metoda de corelare si interpretare a acestor date”, a spus Daniel Diaconu. De asemenea, studiile regretatului profesor doctor in geologie, Stefan Airinei, nu spun nimic despre un cutremur puternic care ar putea avea loc in acest an: „Viitoarele macroseisme foarte intense (7-9 grade pe Scara Richter) se vor produce in anii 2004, 2040 si in intervalul 2080-2090” („Geofizica pentru geologi„, Stefan Airinei, Bucuresti 1977).

Populatia Romaniei nu a fost educata pentru a face fata unui cutremur

Specialistii nu neaga insa posibilitatea producerii unui cutremur. Este vorba despre un fenomen aleatoriu, care nu poate fi inca prevazut. Insa, panica starnita de afirmatiile profesorului Vergil Hancu a demonstrat faptul ca populatia Romaniei nu este pregatita si nu a fost educata pentru a face fata unui cutremur. Cu o saptamana inainte de „anuntatul” cutremur, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a trimis o circulara catre inspectoratele scolare din tara prin care solicita ca profesorii sa faca pregatire teoretica si practica cu elevii despre cum sa se fereasca in caz de cutremur. Deja, la Scoala Normala „Vasile Lupu” si Grup Scolar „Energetic” au avut loc exercitii practice: a sunat alarma, iar elevii s-au adapostit sub banci, grinzi de rezistenta sau tocurile usilor. „Conform ordinului primit de la MLPAT, pana pe 14 ianuarie, in toate scolile trebuie sa se desfasoare astfel de exercitii”, a precizat Dumitru Purtuc, inspector pentru discipline tehnice in cadrul ISJ Iasi.

„Populatia din Romania nu a fost educata cum sa se fereasca sau ce sa faca in caz de cutremur. Ar trebui sa existe ore de geologie in programa scolara in care copiilor sa li se explice ce este un cutremur si ce trebuie sa faca in cazul unui cutremur, cum pot supravietui atunci cand sunt prinsi sub daramaturi. In fiecare casa trebuie sa existe o trusa de supravietuire care sa contina medicamente, alimente instant, apa, o lanterna”, a mai spus Ovidiu Gabriel Iancu. „In caz de cutremur, nu poti fugi afara din bloc decat daca stai la parter. Si poti fugi doar in primele 10-15 secunde ale cutremurului. Daca nu, te adapostesti in coltul camerei, sub o grinda de rezistenta sau sub tocul usii. In ceea ce priveste panica starnita de afirmatiile profesorului Vergil Hancu, ar trebui amintit autoritatilor romane ca masurile de prevenire a pagubelor pe care le-ar putea produce un cutremur, nu se iau cu cateva saptamani inainte. Aceste masuri trebuie aplicate imediat dupa ce are loc un seism puternic, cum a fost cel din 1977″, a incheiat Daniel Diaconu.loading...

Adauga un comentariu