Specialiștii din Iași trag un semnal de alarmă! Numărul urșilor care migrează spre pădurile din județ ar putea crește în următoarea perioadă. Specialiștii din silvicultură recomandă prudență, iar crescătorii de ovine cer o lege clară pentru ca urșii să fie împușcați
Specialiștii în silvicultură, din Iași, recomandă populației să fie atentă în această perioadă, mai ales că există riscul să crească numărul de urși care migrează în pădurile din județ. O tânără din Iași a fost ucisă de urs la Bușteni, în timpul unei drumeții. Astfel, specialiștii trag un semnal de alarmă în privința creșterii numărului de animale sălbatice în județul Iași.
„Prezența lor este tot mai frecventă în zona noastră și vor veni tot mai mulți, mai ales că, în perioada următoare, culturile agricole și livezile încep să rodească. Urșii vor pleca după hrană și astfel vor ajunge la noi în număr mai mare. Toate acestea se întâmplă datorită creșterii natalității la urs și efectivelor peste optim. Crește densitatea foarte mult, iar habitatul lor nu le mai permite să conviețuiască împreună. Atunci migrează. Cetățenii trebuie să fie foarte atenți în deplasările lor, să o facă numai pe traseele turistice marcate, cu știrea administratorilor de fond forestier, astfel încât să se evite producerea de evenimente neplăcute”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.
Ioan Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Crescătorilor de Ovine din România: „Nu s-a făcut nimic!”
Crescătorii de ovine susțin că situația este gravă. Urșii au ucis sau rănit oieri din toată țara, iar anul trecut, reprezentanții Asociației Profesionale a Crescătorilor de Ovine din România au trimis o cerere către Camera Deputaților, prin care solicită schimbarea legislației, dar nu au fost băgați în seamă.
„Noi, de anul trecut, am făcut reclamații, am trimis către Camera Deputaților o cerere prin care solicităm repunerea în dezbatere și votare a proiectului de lege PLx.719/2023, din 9 noiembrie 2023, măcar să se aprobe împușcarea a 500 de urși pe an. Nu s-a făcut nimic! În 2023, au murit 38 de oameni sau au fost răniți de urși, anul acesta sunt doar 4-5”, susține Ioan Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Crescătorilor de Ovine din România.
Un urs a fost văzut ultima dată, în Iași, în comuna Mironeasa.
Specialiștii în silvicultură, din Iași, trag un semnal de alarmă
Populația a atras atenția în ultimii doi ani că urșii au apărut și în comunele Mogoșești, Ciohorăni, Mironeasa, Bârnova și Dobrovăț, unde a fost văzut prima dată un animal sălbatic în Iași. În luna iunie, un urs a creat panică în rândul populației după ce a apărut în pădurea din Dobrovăț. Animalul nu a mai fost văzut din toamna anului 2022. De atunci, prezența urșilor a fost semnalată în alte zone împădurite din județul Iași. Autoritățile locale au monitorizat zonele respective, au dispus populației o serie de măsuri, iar până în prezent nu au fost semnalate pagube sau victime. Specialiștii din Iași trag un semnal de alarmă și transmit populației să fie pregătită pentru orice. Astfel, dacă pleacă în drumeții, să le facă doar în zonele marcate, să aibă spray pentru urși, fluier, echipamente corespunzătoare, să circule în grupuri.
Ursi in Iasi? Unde?
ursi in Iasi ??? poate se duc la piata Nicolina……………
BRE ASOCIATIILE DE VANATOARE – IN CARE AVETI MULTI PSIHOPATI CARE CICA VANATOAREA ESTE UN SPORT- NU MAI AVETI ACTIVITATE??? VRETI SA VA LUATI PUSTILOE ???? BRE VANATORILOR CU CREIERU IN PANTALONI!!!!!!!!!!!!
Pustile au fost pregatite?
Daca ajung ursii in zona Iasi, Dobrovat e moment de bucurie pentru Florea Sebastian, direstor la AJVS si amant al fetei fostului dir Nae Frumosu. Trece la braconat cum o face si pe alte fonduri cu ajutorul paznicilor de vanatoare!!!
Ii impuscam noi pe ursi, legitima aparare. Cum adica? Ma uit la urs ca vrea sa ma sfasie si dau telefon sa vina nimeni sa ma salveze? Nu tataie, IL IMPUSC , omul este totul in societate , nu ursul. Guvernantii nu iau nicio masura de protectie a noastra, ne protejam noi viata. Ursii se inmultesc excesiv , necontrolat, o prima masura ar fi CASTRAREA acestor animale si UCIDEREA UNUI NUMAR SEMNIFICATIV DE URSI. Normal, s-au inmultit excesiv si nu au ce manca
Nu impuscatii ursii ca distrugeti fauna. Trebuies realocati in Parcurile Nationale si sa le dea statul de mancare cum fcea Ceusescu. Lati proiectele lui ca erau foarte bune.