Eveniment-Social

Spitalul de Boli Infecțioase va demara o nouă campanie în județ. Zeci de mii de teste pentru persoanele defavorizate

Publicat: 15 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spitalul de Boli Infecțioase va demara o nouă campanie în județ. Zeci de mii de teste pentru persoanele defavorizate

La sfârșitul lunii iunie, la Iași, în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Iași, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a fost lansat un parteneriat. Este vorba despre derularea Programului Național de Screening privind infecția cu virusul hepatitic C la populația defavorizată din zona de nord-est a țării.

În cadrul acestuia, special pentru populația de etnie romă din județ, vor fi achiziționate și administrate teste rapide pentru depistarea hepatitei B și C și HIV. Este vorba despre 30 de mii de teste destinate persoanelor defavorizate.

„După cum ne-au spus specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase, această categorie nu a mai făcut până acum subiectul unei astfel de testări. Medicii de familie din comune vor identifica acele cazuri cu risc, iar cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase îi vor însoți pentru a face testările. Populația trebuie să afle că virusul poate fi învins cu un tratament nou, cu rezultate foarte bune, care presupune administrarea zilnică a unei tablete, pe o perioadă de trei luni”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Consilier pe probleme de romi

Consiliul Județean Iași are din această lună un consilier pentru problemele romilor care se va implica în proiectele destinate etniei. Lăcrămioara Ursu este noul consilier pe probleme de romi din CJ.

„Avantajul acestor teste este acela că rezultatele se obțin în cel mult jumătate de oră de la preluarea probei. Persoanele diagnosticate vor primi tratament adecvat și vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. În ultimii trei ani, la această unitate medicală, singura de profil din zona Moldovei, au fost tratați aproximativ 1.200 de pacienți infectați cu virus hepatitic C”, a mai menționat Maricel Popa

Adauga un comentariu