Local

Spitalul mobil de la Lețcani, la un pas să fie redeschis! Rata de infectare a ajuns aproape de 3 la mia de locuitori în municipiul Iași

Publicat: 27 sept. 2021
Containerele de la Spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași, destinate pentru tratarea bolnavilor de COVID-19
Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Județean Iaşi

Municipiul Iași se apropie de o rată de infectare de 3 la mia de locuitori a virusului COVID-19. Spitalul mobil de la Lețcani a rămas în continuare cu ușile închise. Noul administrator al unității medicale arată că acesta va fi deschis în cel mai scurt timp, după finalizarea ultimelor teste la echipamentele din interior

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a preluat spitalul mobil de la Lețcani de la Asociația Euronest. Unitatea medicală destinată tratării bolnavilor de COVID-19 a rămas cu ușile închise încă de la începutul anului 2021. Valul 4 al pandemiei a făcut ca numărul de cazuri de coronavirus să crească în județul Iași, iar paturile din spitale să fie insuficiente. În aceste condiții, noul administrator al spitalului mobil a arătat că în cel mai scurt timp unitatea medicală va fi deschisă pentru pacienți. Cu toate acestea, unitatea nu va fi operațională până când nu se vor face toate testele la echipamentele medicale.

Când va fi deschis spitalul mobil de la Lețcani?

Conducerea ISU Iași a precizat că spitalul mobil de la Lețcani va fi deschis în momentul în care toate testele la echipamentele medicale vor fi complete.

„Spitalul mobil va fi dechis cât de curând. Am terminat de făcut preluarea pe partea cantitativă de la Asociația Euronest, urmează să facem și partea calitativă. Trebuie făcută o analiză a situației, a echipamentelor. Noi lucrăm cu Spitalul «Spiridon», unitate medicală care ne va ajuta să facem această analiză. Trebuie făcute o serie de teste să vedem dacă echipamentele rezistă sau nu. Cert este că va fi deschis”, a menționat colonelul Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași.

Acesta a mai arătat că în cursul acestei săptămâni va fi finalizată analiza calitativă a echipamentelor, pentru a se putea da drumul unității medicale.

Rata de infectare cu COVID-19 se apropie de 3 în municipiu

Ultimele date arată că rata de infectare cu virusul COVID-19 este de 2,34 la mia de locuitori în județul Iași. Ieri, 26 septembrie 2021, au fost semnalate 399 de cazuri noi în județ. În municipiul Iași, rata de infectare a ajuns la 2,94 la mia de locuitori. În momentul în care rata de infectare va ajunge la 3 cazuri la mia de locuitori, va intra în vigoare certificatul verde. Acest lucru înseamnă că prezența la restaurant, la spectacole sau nunți va fi condiționată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test negativ valabil 72 de ore sau a unei dovezi de trecere prin boală în ultimele 180 de zile.

Lista localităților unde incidența cazurilor de COVID-19 a explodat

Mai multe localități din județul Iași au depășit deja pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, zone unde certificatul verde deja a intrat în vigoare. Conform ultimului raport, în acest caz se află orașul Hârlău, cu o incidență de 5,47 la mia de locuitori. De asemenea, orașul Târgu Frumos a ajuns la o incidență de 4,02 la mia de locuitori, iar comuna Cucuteni a ajuns la o incidență de 4,40 la mia de locuitori. Și comuna Dumești a ajuns la o incidență de 4.02 cazuri la mia de locuitori. Comuna Lețcani are o incidență de 4,75 de cazuri la mia de locuitori, iar comuna Mirolava are o incidență de 4,14 cazuri la mia de locuitori. Conform raportului, comuna Vlădeni a ajuns la 4.36 cazuri la mia de locuitori.

Comentarii
  • Da,da,da, se apropie Zilele Iasului si sarbatoarea Sf Parascheva, este normal in capul liberalilor sa creasca alarmant cifrele. Ca asa e politica de la centru. Mai sustineti aceasta mizerie de guvern sau iesim in strada dragi ieseni?

  • Daca vreti sa chinuiti bolnavii si cadrele medicale ii duceti la Letcani in containerele fara ferestre. Instalatia de climatizare proiectata pentru clima din Turcia functioneaza cu intermitenta, iarna în containere sunt 14-17 grade. Usile exterioare culisante nu sunt izolate termic si nu sunt etanse intra vantul pe sub aceste usi. Instalatia electrica inglobata in peretii containerelor nu se stie daca face fata la aparatele medicale si nu se topeste. Instalatia de oxigen are deficiente de legare la statia de oxigen si nu este in siguranta, daca se atinge concentratie prea mare de oxigen in containere fiind pericol de incendiu si explozie. Containerele au numai cate o usa culisanta care se poate bloca. Instalatiile de apa si canalizare care ies din containere in aer liber nu sunt corect izolate termic, fiind pericol de inghet iarna. Apele de canalizare trebuie epurate conform normelor de igena pentru spitale de boli infectioase.

Adauga un comentariu