Actualitate

Spitalul mobil suport Covid-19 de la Bacău nu a funcţionat nicio zi. DNA a deschis un dosar penal

Publicat: 05 nov. 2020
DNA cercetează achiziționarea spitalului mobil suport Covid-19 Bacău
Spital mobil suport Covid-19 Bacău

Direcţia Naţională Anticorupţie Bacău a intervenit de urgenţă în cazul spitalului mobil suport Covid-19 de la Bacău. Unitatea medicală nu a funcţionat nici măcar o zi. În speţă, autorităţile au deschis un dosar penal în cazul achiziționării și amplasării spitalului modular de la Baza Letea, din municipiul Bacău.

Se investighează achiziția spitalului modular de către CN Unifarm SA. Acesta avea ca scop tratarea pacienților infectaţi cu noul COVID-19, însă nu a funcţionat nici măcar o zi.

Achiziţionarea spitalului mobil Bacău, cercetată de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie doresc să investigheze cine a fost persoana care a cerut achiziționarea spitalului, cine a purtat discuţii cu UNIFARM și dacă au fost comisii de recepții la nivelul Județului Bacău, potrivit presei locale.

România a cumpărat prin UNIFARM un spitalul mobil suport Covid-19 de circa 3 milioane de euro, care a rămas nefuncțional din luna mai a acestui an, când a fost instalat, și până în momentul de fată

Echipamentele modulare ar fi trebuit să servească ca unitate medicală pentru pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus. Unitatea spitalicească are capacitate de 56 de paturi și deţine un aparat de testare PCR.

Spitalul a fost nefuncţional de la instalare

„Spitalul” este caracterizat de o aliniere de corturi sub care sunt adăpostite containere medicale. Unifarm a fost compania ce l-a cumpărat, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a refuzat vehement recepția, deoarece cel ce a achiziţionat nu a respectat caietul de sarcini. Aşadar, corturile ocupă din data de 24 mai 2020, terenul bazei sportive Letea.

La începutul lunii precedente, presa locală semnala cetăţenilor că Spitalul mobil suport COVID-19 de la Bacău a intrat la apă și se prăbușește pe zi ce trece.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este efectuată în contextul în care Județul Bacău este grav afectat de criză sanitară provocată de pandemia cu noul coronavirus.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) , miercuri, 4 noiembrie 2020, în Bacău a fost înregistrat un număr total de 8.774 de cazuri COVID-19 , cu 136 de cazuri raportate în doar 24 de ore, și o rată a infectării de 2,23 cazuri la mia de locuitori. O intervenție privind valoarea totală a spitalului modular de la Bacău a avut-o și președintele PSD Marcel Ciolacu.

Cât a costat spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani, județul Iași

Unitatea medicală mobilă de la Lețcani pentru tratarea pacienților diagnosticați cu virusul COVID-19 a ajuns să coste 10,7 milioane de euro. Valoarea totală este cu 2,7 milioane de euro mai mică față de oferta făcută de compania SDI Global LLC din Ankara, Turcia, după licitația derulată de Asociația Euronest. În urmă cu câteva zile de licitația oficială, cetățenii turcii au transmis o ofertă de 10,2 milioane de euro printr-un interpus.

În urma seriei de întârzieri, compania din Ankara ar trebui să nu primească niciun ban din contract. Furnizorul turc va obține oricum mai puțini bani după ce a furnizat spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților diagosticați cu COVID-19. În loc să transmită echipamentele medicale în curs de 27 de zile potrivit contractului, cei de la SDI Global LLC au lungit furnizarea la aproximativ jumătate de an. În altă ordine de idei, firma a fost iertată de o penalizare uriașă și așadar urmează să primească 10,7 milioane de euro.

„După deducerea penalităților de întârziere și a altor costuri, valoarea contractului de furnizare a spitalului mobil de la Lețcani a scăzut la aproximativ 10,7 milioane de euro, de la 13,4 milioane de euro, valoarea de la semnarea contractului de furnizare”, au spus cei de la Asociația Euronest

Adauga un comentariu