Info Turism

Stare de alertă în Italia. Veneţia, afectată de inundaţii record

Publicat: 13 nov. 2019

Stare de alertă în Italia. Vreţi să vizitaţi Veneţia? Mai gândiţi-vă. Meteorologii vin cu veşti proaste pentru cei care aveau planificată o vacanţă în Italia. Oraşul laguna este măturat de cea mai puternică maree din ultimii 50 de ani, totul transformându-se într-o situaţie dramatică. Din păcate veştile triste nu se opresc aici. Doi oameni au murit, iar sute de turişti au fugit spre adăpost. Celebra Piaţa San Marco a fost afectată de vântul puternic care a provovat valuri mari.

Stare de alertă în Italia. Cele mai mari inundaţii din ultimii 50 de ani

Apa a atins un nivel maxim de 1,87 de metri, iar alarmă pentru inundaţii a sunat de-a lungul canalelor oraşului italian, a anunţat Centrului pentru maree al Veneţiei, relatează BBC.

„În prezent are loc un flux excepţional de ridicat. Toată lumea a fost mobilizată pentru situaţia de urgenţă”, a scris pe Twitter primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.

Din 1923, când au început să fie făcute măsurători, doar o singură dată apa a atins un nivel mai ridicat. În 1996 a atins 1,94 metri.

În timp ce personalul serviciilor de urgenţă a început să verifice pagubele produse pe canale, presa italiană a relatat ca un localnic de 78 de ani a murit prin electrocutare, atunci când casa i-a fost inundată.

Garda de Coastă a suplimentat numărul bărcilor, pentru a fi folosite ca ambulanţe.

Mesele şi scaunele pentru aperitive pluteau pe alei, în întuneric, alături de umbrele răsturnate, în timp ce apa a intrat şi în cele mai înalte cizme.

Taxiurile de apă care au încercat să lase oamenii la hotelurile istorice de pe Grand Canal au descoperit că intrările erau inundate, iar clienţii au fost ajutaţi să intre pe ferestre.

„Va fi o noapte lungă”, a scris pe Twitter Brugnaro, afirmând că, în timp ce nivelul apei a început să scadă, „temerile de acum câteva ore au fost înlocuite de evaluarea pagubelor produse”.

Alertă generală în oraşul lagună

Primarul a adăugat că nu va declara stare de urgenţă în oraş.

Inundaţia excepţională, atribuită crizei climatice, „este o rană care va lăsa un semn permanent”.

La somptuosul Gritti Palace, care de-a lungul deceniilor a fost gazda unor membri ai unor familii regale şi a unor celebrităţi, între care Ernest Hemingway, Elizabeth Taylor şi Richard Burton, barul a ajuns în mare parte sub apă.

Tapiţeriile bogate au fost puse pe mese, în timp ce apa a ajuns la canapelele de catifea şi la cărţile îmbrăcate în piele.

Doi turişti francezi au relatat că au fost nevoiţi să înoate, după ce unele platforme din lemn plasate în jurul oraşului în zonele expuse la inundaţii s-au răsturnat.

Începând din 2003, un proiect major de infrastructură a fost pus în practică pentru a proteja oraşul. Acesta a fost afectat de depăşirea costurilor planificate, scandaluri şi amânări.

Piaţa San Marco este afectată în special de fluxurile ridicate, fiind situată într-una dintre cele mai joase zone ale Veneţiei.loading...

Adauga un comentariu