Local

Stare de alertă. Regulile pe care trebuie să le respecte taximetriștii din Iași. Totul despre cursele efectuate în perioada pandemiei de COVID-19

Publicat: 23 mai 2020

Regulile pe care trebuie să le respecte taximetriștii din Iași sunt cu totul diferite față de ceea ce se știa până în acest moment. România a intrat de o săptămână în stare de alertă cauzată de pandemia de COVID-19. Odată cu instituirea acestui lucru, transportatorii din municipiul și județul Iași trebuie să urmeze un set de reguli noi pentru a putea circula pe străzile din oraș și nu numai

Din data de 15 mai, România a intrat în starea de alertă cauzată de pandemia de COVID-19. În această perioadă, cei care efectuează curse de transport persoane în municipiul Iași sau în județ sunt nevoiți să respecte un set de reguli pentru a preveni răspândirea virusului SARS-COV-2. Vizați de regulile impuse de autorități sunt atât taximetriștii din Iași, cât și cei care fac transport de tip ride-sharing, dar și curse interjudețene. Toate aceste măsuri privind regulile din starea de alertă sunt trecute în ordinul nr. 984/829/2020 instituit de către Guvernul României.

Cele mai importante reguli pentru taximetriștii din Iași în starea de alertă

În ordinul autorităților centrale sunt reglementate regulile ce trebuie respectate de către transportatori. O categorie este și cea a taximetriștilor din Iași. În starea de alertă, în ceea ce privește transportul pasagerilor în regim de taxi și cel alternativ, sunt obligatorii mai multe măsuri de prevenire a infecției cu COVID-19. De exemplu, transportul pasagerilor se va efectua doar pe locurile din spate, tocmai pentru a proteja atât șoferul, cât și pasagerul. Taximetriștii din Iași sunt obligați să poarte măști și dezinfectant de tip biocid. În plus, se va delimita spațiul dintre conducătorul auto și pasageri. Aceștia din urmă au obligația de a urca în taxi cu mască de protecție pe toată durata călătoriei.

Taximetriștii trebuie să dezinfecteze mașinile zilnic după cursele din Iași

În starea de alertă sunt incluse și alte reguli pe care trebuie să le urmeze taximetriștii din Iași. Șoferul trebuie să poarte mănuși în cazul mânuirii bagajelor clientului. Taximetriștii sunt nevoiți să poarte mănuși de protecție și în cazul interacțiunii cu alte persoane, cum ar fi agenții de control. Conducătorul auto este obligat să-și dezinfecteze mâinile după îndepărtarea mănușilor într-o pungă special destinată. Taximetrul trebuie igienizat și dezinfectat obligatoriu în fiecare zi. Tot în ordinul emis în starea de alertă se arată că se vor utiliza cu precădere plățile electronice pentru evitarea contaminării cu coronavirus.

În municipiu sunt 1.700 de autorizații pentru taximetriștii ieșeni. Sunt controlate de o mână de persoane

În municipiul Iași sunt aproximativ 1.700 de autorizații pentru curse în regim taxi. Cele mai multe sunt gestionate de câteva societăți controlate de unele persoane cu state vechi în domeniu. Unul dintre aceștia este controversatul Mircea Manolache, care controlează Parma Tax. Alături de soția sa Doina, afaceristul deține circa 100 de autorizații în regim de taxi doar la nivel oficial.
Firmele de taximetrie din Iași au avut mai multe probleme de-a lungul timpului privind evaziunea fiscală și nu numai.

Reguli în stare de alertă. Taximetriștii din Iași vor dezinfecta mașinile parcate în stații

O altă regulă instituită atât în starea de urgență, cât și în starea de alertă ține de faptul că toate autoturismele în regim taxi vor fi dezinfectate pentru prevenirea infecției cu COVID-19. Prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Iași s-a decis dezinfectarea stațiilor de autobuz și a celor de taximetrie. Nu doar taximetriștii din Iași își vor dezinfecta autoturismele. Această acțiune se va derula și în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică și Poliția Locală Iași.
Comentarii
Adauga un comentariu