Coronavirus

Starea de urgență, reintrodusă în Slovacia şi Republica Cehă

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Starea de urgență reintrodusă în Slovacia şi Republica Cehă
Pandemia de coronavirus face ravagii în Europa. Starea de urgenţă va fi reintrodusa în Slovacia şi Republica Ceha în această săptămână.

Starea de urgenţă va fi reintrodusa în Slovacia şi Republica Cehă în această săptămână. Pandemia de coronavirus face ravagii în Europa. Economia riscă să blocheze din nou din cauza noului val de Covid-19.

Pentru a evita situaţiile mult mai grave cele două ţări au decis ca în această săptămână să reintroducă stare de urgenţă.

Cât de gravă este situaţia în cele două ţări

Potrivit datelor oficiale, în Slovacia s-a înregistrat 9.343 de infecţii cu coronavirusul de la începutul pandemiei din totalul de 5,4 milioane de locuitori. Patruzeci şi patru de persoane au decedat, iar vineri numărul de contaminări zilnice a ajuns la 552, cifra record.

Republica Cehă, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat în total 65.313 cazuri confirmate de contaminare, dintre care 615 morţi.

Premierii celor două ţări au făcut anunţul cu privire la revenirea la starea de urgenţă.

„Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat şeful guvernului slovac, Igor Matovic, la finalul unei reuniuni a celulei de criză din ţara sa.

Măsura ar urma să fie adoptată de guvern miercuri şi ar fi a doua de acest gen de la începutul pandemiei.

Ce restricții intră în vigoare

Andrej Babis, premierul ceh, a anunţat o reuniune extraordinară a guvernului său miercuri, de asemenea, pentru a aproba starea de urgenţă.

Restricţiile luate în considerare de către guvernul slovac sunce cele cu privire la toate evenimentele sportive, culturale şi serviciile religioase ce vor fi interzise cu începere de la 1 octombrie.

Căsătoriile şi înmormântările vor fi autorizate numai dacă toţi participanţii fac dovada testului negativ la coronavirus. Restaurantele, barurile şi cafenelele vor închide la orele 22.00, iar persoanele care nu locuiesc împreună şi doresc să se apropie la mai puţin de 2 metri, în exterior, vor fi obligate să poarte mască.

Portul măştii este deja obligatoriu în Slovacia în locurile publice, în interior.

Starea de urgență din Madrid, mai puţin drastică

Zecii de mii de români din regiunea Madrid se confruntă cu noi restricții impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Mai mult de 1 milion de locuitori din regiunea Madrid nu mai pot să iasă din cartierele lor decât din motive de primă necesitate, după extinderea la noi zone, luni, a restricţiilor adoptate pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19.

În plus, guvernul central consideră insuficiente măsurile anunțate și ia în calcul noi restricții, informează AFP.

Începând de luni dimineaţă, aceste măsuri vizează 167.000 de persoane suplimentare, care nu mai pot să iasă din cartierele lor decât pentru motive precise, precum mersul la muncă, deplasările la medic şi însoţirea copiilor la şcoală.

Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgență: „Trebuie să rămână ultima soluție”

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă. Acesta a lansat un mesaj prin care îi încurajează pe cetățeni să meargă la vot. De asemenea, acesta a răspuns la o serie de întrebări adresate de jurnaliști. Întrebat despre revenirea la starea de urgență, șeful statului a afirmat că aceasta ar putea fi o ultimă soluție, în cazul în care nicio altă măsură nu ar funcționa.

„Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență pentru că disfuncționalitățile în economie au fost majore. Între timp am învățat multe de această pandemie, știm cum să o gestionăm. Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție, atunci când nimic altceva nu mai funcționează”, a declarat Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu