Local

Starea pacientei infectată cu tetanos și internată la Spitalul de Boli Infecțioase, Iași, s-a agravat! Medicii sunt rezervați: ”Starea pacientei este foarte gravă”

Publicat: 11 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Starea pacientei infectată cu tetanos și internată la Spitalul de Boli Infecțioase Iași s-a agravat Medicii sunt rezervați Starea pacientei este foarte gravă
Starea pacientei în vârstă de 63 de ani infectată cu tetanos și internată la Spitalul de Boli Infecțioase, Iași, s-a agravat

Primul pacient din acest an infectat cu tetanos, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Iași, se află în stare foarte gravă. Femeia în vârstă de 63 de ani, ce prezenta mai multe comorbidități, a necesitat intubare după primele zile de internare. Medicii sunt extrem de rezervați

Femeia în vârstă de 63 de ani internată cu Tetanos la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, se află în stare foarte gravă. Medicii au precizat că aceasta s-a prezentat mult prea târziu la spital, fapt ce a dus la agravarea infecției. Pacienta este internată în secția ATI, intubată.

”În prezent, starea pacientei este una foarte gravă, a fost nevoie de intubarea acesteia. Ea a ajuns încă de la început în stare gravă, suspectă de meningită. S-a prezentat foarte târziu la spital, dar noi am observat la timp rana din picior, ea neprecizând nimic despre asta. Pacienta prezintă și mai multe comorbidități. Starea ei s-a agravat. I-a fost administrat tratamentul specific și este îngrijită în cele mai bune condiții, însă totul depinde de evoluția organismului ei. Am mai întâlnit de-a lungul timpului pacienți care au fost în stare gravă și care după administrarea tratamentului și-au revenit, iar alții, nu. Momentan, suntem rezervați în ceea ce privește evoluția stării ei de sănătate. Sperăm să se facă bine, iar noi facem tot ce ne stă în putere să fie totul bine”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Starea pacientei infectată cu tetanos, din Iași, a fost una gravă încă de la internare

Amintim că pe data de 5 martie 2022, după mai multe zile în care a stat acasă, o femeie în vârstă de 63 de ani a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ”Sf. Spiridon” cu simptome de cefalee, tulburări de echilibru cu debut progresiv de 3 zile. După mai multe investigații, aceasta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, unde s-a certificat faptul că era infectată cu tetanos.

Pacienta în vârstă de 63 ani era cunoscută cu diabet zaharat tip 2 și hipertensiune arterială. Aceasta a declarat că în data de 28.02.2022 s-a înțepat la nivelul plantei piciorului, motiv pentru care, în data de 1 martie 2022, s-a adresat medicului de familie, unde se efectuează vaccinul antitetanos. De pe data de 6.03.2022, pacienta era în evoluție, conștientă, cooperantă, orientată temporo-spațial, stabilă hemodinamic și respirator. Pacienta declara imposibilitatea de a înghiți, progresia contracturii musculare la nivel toracic, predominant hemitorace drept, cu prezența spasmelor. Încă de la început, pacienta a fost internată în secția ATI.

Ce este Tetanosul?

Tetanosul este o boală infecțioasă care poate provoca moartea. Bacteria regăsită, printre altele, în sol și în praful stradal ajunge în piele prin răni cauzate prin tăiere, sfâșiere, mușcături sau julituri, sau chiar și prin cele mai mici zgârieturi și se multiplică în corp, eliberând substanţa toxică tetanos care cauzează boala. Simptomatologia deosebit de gravă este caracterizată de crampele musculare, care, în cazul spasmelor musculaturii gâtului, pot duce la asfixiere.

Tetanosul, fatal în 40-50 la sută din cazuri, este determinat de bacilul ”Clostridium tetani”, manifestat printr-o infecţie localizată la nivelul porţii de intrare şi prin hiperexcitabilitate neuromusculară consecutivă difuzării exotoxinei bacteriene (tetanospasmina) în organism. Tetanosul neonatal este şi mai grav, cu fatalitate între 50-90 la sută, iar supravieţuitorii pot dezvolta sechele neurologice severe şi, respectiv, retard în dezvoltare. Tratamentul tetanosului este dificil, mai mult de jumătate din bolnavi decedează. Bolnavii, supraviețuitori după suportarea bolii, nu au protecție contra tetanosului și necesită a fi imunizați pentru prevenirea unei îmbolnăviri repetate. Vaccinarea și revaccinările ulterioare sunt unica măsură eficientă, cu grad ridicat de prevenție a tetanosului.

Cum are loc infectarea cu tetanos?

Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta. Boala apare doar la persoanele neimunizate ca urmare a infectării unei plăgi cutanate, adesea apreciată ca neesențială, produsă de orice obiect înțepător-tăietor murdar cu sol contaminat sau prin zgârieturi, mușcături de animale. Ca poartă de intrare a bacilului tetanic pot servi și plăgile cauzate de arsuri, îngheț.

Nou-născutul poate fi infectat în cazul în care cordonul ombilical este tăiat cu un instrument nesteril și/sau pe el se aplică un pansament nesteril. Simptomele tetanosului se manifestă de la câteva zile la câteva săptămâni de la contaminare. Perioada de incubație este între 7 și 10 zile. Semnele caracteristice tetanosului: contractură puternică la nivelul musculaturii feței, gâtului, toracelui, spatelui și abdomenului; prezența crizelor de spasm generalizat, cu afectarea într-o mai mică măsură a picioarelor și mâinilor. Primele simptome ale bolii: contractură musculară care blochează maxilarele, contractura mușchilor gâtului și abdomenului, dificultăți la înghițire.

Simptome ulterioare: spasme musculare severe, contractură musculară generalizată, tulburări grave ale sistemului nervos autonom. Primul pacient cu Tetanos, din acest an, internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost luat în evidență pe data de 5 martie 2022.

Adauga un comentariu