National

Statistică îngrijorătoare pentru români! Iată pe ce cheltuiesc cetățenii cei mai mulți bani

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Statistică îngrijorătoare pentru români Iată pe ce cheltuiesc cetățenii cei mai mulți bani
Cea mai mare parte din bani este alocată, lună de lună, produselor alimentare, care sunt tot mai scumpe.

A fost făcută recent o statistică îngrijorătoare pentru români! Românii alocă educației cei mai puțini bani. La polul opus, se află țigările și băuturile alcoolice. Iată pe ce cheltuiesc cetățenii cei mai mulți bani.

Statistică îngrijorătoare pentru români!

Un studiu recent arată că cetăţenii nu pun preţ pe educaţie. La acest capitol, românii nu alocă nici măcar 1% din veniturile lor lunare. În schimb, pentru țigări și băuturi alcoolice, cheltuiesc de 7 ori mai mult.

De departe însă cea mai mare parte din bani este alocată, lună de lună, produselor alimentare, care sunt tot mai scumpe, și băuturilor nonalcoolice. Acestea au o pondere de peste 34% din venit. Mulți bani, mai exact 15% din venituri, se duc și pentru cheltuielile locuinței, respectiv facturile la apă, gaze sau electricitate.

În condițiile în care preţurile tuturor produselor și serviciilor s-au majorat, românii au ajuns să aloce 8% pentru articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte și alte 7 procente din veniturile lunare pentru transport.

Cele mai căutate locuri de muncă

Tot mai mulți români se plâng de faptul că lunar câștigă foarte puțin și abia fac față cheltuielilor. Constanța este județul cu cele mai mici salarii din România. Câștigul salarial brut la nivelul județului Constanța este, în medie, 4381 de lei.

Bucureștiul, Clujul și Timișul sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

După un studiu recent, au fost identificate cele mai căutate locuri de muncă la început de an. Pozițiile de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor candidaților români care vor să se angajeze.

România se confruntă cu o creștere a șomerilor, mai ales în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani. Județul Vaslui are cei mai puțini salariați din Regiunea de Nord-Est. În ceea ce privește rata șomajului, la sfârșitul acestui an aceasta va ajunge la un procent de 7,9%, cea mai mare de la nivelul Regiunii Nord-Est. În anul 2027, potrivit prognozelor oficiale, Vasluiul va fi lider la nivel național alături de Teleorman cu o rata a șomajului de 7,3%.

O creștere considerabilă a fost înregistrată și în cazul persoanelor care solicită indemnizație de șomaj. Indemnizaţia de şomaj reprezintă o compensaţie parţială a veniturilor, atât pentru persoanele care-și pierd locul de muncă, cât și pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă. Conform legii, beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de a depune cererea de șomaj; nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă – acesta este de 598 de lei în 2024; nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii; sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Adauga un comentariu