Boli si tratamente

Stenoza esofagiana. Simptome si tratament

Publicat: 22 sept. 2011
7

Stenoza esofagului este o ingustare mai mult sau mai putin pronuntata a conductului esofagian. Stenozele esofagiene sunt localizate in mod obisnuit in cele trei locuri de stramtoare fiziologica ale esofagului.

Cauzele stenozei esofagiene
Principala cauza a stenozei esofagului este ingestia de substante caustice. Alte cauze sunt: inghitirea unor corpi straini, ulcerul peptic esofagian, starile postinfectioase. 

Simptome
Debutul bolii este marcat de aparitia disfagiei, care initial survine doar la inghitirea alimentelor solide. Ulterior, disfagia se accentueaza si bolnavul nu mai poate. inghiti nici lichidele. Esofagul se va dilata deasupra stricturii si alimentele se vor acumula in punga formata; din cand in cand bolnavul va avea nevoie sa goleasca aceasta punga, prezentand varsaturi esofagiene. Pe masura ceva fi redusa posibilitatea de alimentare, bolnavul va slabi si se va deshidrata.

Diagnostic si tratament
Examenul radiologic va evidentia nivelul stricturii si punga suprastricturala. Esofagoscopia releva stenoza si in acelasi timp permite prelevarea unui fragment de tesut pentru biop­sie (diagnosticul pentru suspiciunea de stenozare canceroasa).

Diagnosticul pozitiv va fi pus pe baza ante­cedentelor (ingerare de caustice, corpi straini), a datelor clinice, a esofagoscopiei si a exame­nului radiologie. Diagnosticul diferential va fi facut cu spasmul esofagian si cu spasmul cardiei si cancerul esofagian.
Evolutia stenozei esofagiene este pro­gresiva si duce la denutritia si deshidratarea bolnavului.

Tratamentul consta in dilatari progresive ale esofagului pe cale perorala, cu ajutorul sondelor esofagiene, sau pe cale retrograda, prin gastrectomie. Se va combate spasmul , supraadaugat cu ajutorul antispasticelor si, in cazurile avansate, cu denutritie, se va asigura reechilibrarea nutritionala a bolnavului. 

Tratamentul chirurgical este impus de multe ori de evolutia bolii, cu grija de a se asigura alimentatia bolnavului (eventual prin gastrostomie). Postoperator, pana la restabilirea tranzitului esofagian, se va prescrie o alimentatie progresiva, cu lichide si semilichide, si se vor folosi toate mijloacele de reechilibrare pe cale parenterala.

Adauga un comentariu