Boli si tratamente

Stenoza mitrala. Cauze si simptome

Publicat: 24 feb. 2011
7

Stenoza mitrala este o afectiune valvulara caracterizata prin micsorarea suprafetei orificiului mitral (inelul conjunctiv-fibros care separa atriul stang de ventriculul stang). Normal, suprafata orificiului mitral este de 4-6 cmp; cand suprafata ajunge la 2cmp vorbim de o stenoza medie, iar cand este sub 1cmp de stenoza mitrala stransa.

Ca urmare a ingustarii orificiului mitral, sangele nu mai trece usor din atriul stang spre ventriculul stang, ceea ce duce la cresterea presiunii in atriul stang. Ulterior, creste presiunea in circulatia pulmonara si apoi in ventriculul drept. Stenoza mitrala apare des la femei decat la barbati si este mai frecventa in tarile in curs de dezvoltare.

Cauzele stenozei mitrale

1. Febra reumatica
O complicatie a infectiei faringiene cu streptococul beta-hemolitic, febra reumatica, poate afecta valva mitrala, ducand la stenoza mitrala, de obicei dupa foarte multi ani de de la episodul de febra reumatica.

2. Malformatiile cardiace congenitale
Stenoza mitrala congenitala este rara si chiar mai rara ca un singur defect. De obicei, apare ca o componenta a altor malformatii ale inimii prezente la nastere (frecvent stenoza mitrala este asociata cu defectul septal atrial).

3. Medicamente
Ergotamina, utilizata pentru ameliorarea migrenelor (durere intensa de cap, cu o durata de 4 pana la 72 de ore si care are caracter recidivant) este considerata una din cauzele aparitiei stenozei mitrale. Pergolidul, un medicament utilizat pentru boala Parkinson si sindromul picioarelor nelinistite, de asemenea, a fost asociat cu afectiuni valvulare, inclusiv stenoza mitrala. 

4. Tromboza si mixomul atrial
Rar,cheagurile de sange sau mixoamele (tumori benigne ale musculaturii atriale) din atriul stang pot bloca orificiul valvei mitrale, imitand o stenoza mitrala. 

5. Stenoza mitrala senile
Odata cu inaintarea in varsta, depozitele de calciu se pot depune in jurul valvei mitrale, care uneori provoaca stenoza mitrala semnificativa. 

6. Endocardita bacteriana (infectia bacteriana a valvelor cardiace)
7. Miocardita (inflamatia sau infectia muschiului inimii)
8. Radioterapia (utilizarea radiatiilor ionizante in tratamentul anumitor boli, indeosebi al cancerelor) la nivelul toracelui

Simptomele stenozei mitrale
Dispnee de efort: persoanele afectate de stenoza mitrala respire greu. Initial apare la eforturi mari, apoi la eforturi mai mici, cedand sau ameliorandu-se la intreruperea efortului.
Durere toracica retrosternala data de distensia arterei pulmonare.
– Hemoptizie– eliminarea de sange prin tuse; apare datorita hipertensiunii pulmonare (cresterea tensiunii din arterele pulmonare) si este considerata o echivalenta de edem pulmonar acut; poate sa apara si datorita tromboembolismului pulmonar (blocarea circulatiei arteriale pulmonare printr-un cheag de sange). 
– Tusea: apare frecvent in stenoza mitrala, poate fi episodica in accentuarea acuta a stazei venoase pulmonare sau poate fi persistenta datorita stazei venoase pulmonare cronice
– Palpitatii: apar atat in repaus cat si la efort si sunt date de tulburarile de ritm asociate stenozei pulmonare
– Raguseala (disfonie): apare prin compresia nervului recurent stang de catre atriul stang dilatat 
– Disfagie sau dificultatea de a inghiti, se manifesta ca o senzatie de incetinire sau oprire a bolului alimentar pe traiectul esofagian; apare prin compresiunea esofagului de catre atriul stang dilatat
– Oboseala accentuata: apare treptat, la eforturi mari, apoi la eforturi tot mai mici, devenind in cele din urma permanenta si in repaus; fatigabilitatea apare datorita oxigenarii insuficiente a tesuturilor, precum si a aportului inadecvat de nutrienti la acest nivel
– Tulburari menstruale de tipul oligomenoreei (reprezinta o diminuare a volumului si duratei fluxului menstrual) sau amenoreei (absenta menstruatiei).

Adauga un comentariu