Medicamente

Covid-19: Terapia cu steroizi in cazul bolnavilor critici reduce riscul de deces

Publicat: 03 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 Terapia cu steroizi in cazul bolnavilor critici reduce riscul de deces

Steroizii salveaza viata bolnavilor critici de Covid-19. Analiza – care a reunit datele din studiile separate efectuate pe hidrocortizon, dexametazonă și metilprednisolon – a constatat că steroizii îmbunătățesc ratele de supraviețuire a pacienților cu COVID-19 in stare grava, care necesita internare la terapie intensivă.

„Acest lucru este valabil pentru aproximativ 68% dintre pacienții care au supraviețuit după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu aproximativ 60% care au supraviețuit în absența corticosteroizilor”, au spus cercetătorii într-o declarație, potrivit Reurtes.

Steroizii salveaza viata bolnavilor critici de Covid-19

Conducătorul OMS al asistenței clinice, Janet Diaz, a declarat că agenția și-a actualizat sfaturile pentru a recomanda utilizarea steroizilor la pacienții cu COVID-19 sever și critic.

„Dovezile arată că, dacă administrați corticosteroizi exist) cu 87 de decese mai puține la 1.000 de pacienți. Astea sunt vieți salvate”, a declarat ea la un eveniment live al OMS pe social media.

Jonathan Sterne, profesor de statistici medicale și epidemiologie la Universitatea Bristol din Marea Britanie, care a lucrat la analiză, a declarat că studiile – efectuate de cercetători din Marea Britanie, Brazilia, Canada, China, Franța, Spania și Statele Unite – au oferit un mesaj consecvent pe tot parcursul, arătând că medicamentele au fost benefice la cei mai bolnavi pacienți, indiferent de vârstă sau sex sau de cât timp pacienții au fost bolnavi.

Descoperirile, publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, consolidează rezultatele care au fost apreciate drept o descoperire majoră anunțate în iunie, când dexametazona a devenit primul medicament care ar putea reduce rata mortalității în rândul pacienților cu COVID-19 grav bolnavi.

Dexametazona a fost utilizată pe scară largă din iunie

Dexametazona a fost utilizată pe scară largă de atunci în secțiile de terapie intensivă care tratează pacienții cu COVID-19, în unele țări.

Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Universitatea din Oxford, care a lucrat la studiul pe dexametazonă, a declarat că rezultatele înseamnă că medicii din spitalele din întreaga lume pot opta în siguranță pentru utilizarea acestui medicament pentru a salva vieți.

Ghidul actualizat al OMS, publicat pe site-ul său web miercuri, a sustinut că corticosteroizii ar trebui utilizați numai în tratamentul celor mai bolnavi pacienți cu COVID-19 și nu în cazurile non-grave, deoarece tratamentul nu a adus beneficii (în cazuri mai ușoare) și s-ar putea dovedi chiar dăunător.

Cercetătorii au spus că beneficiul a fost dovediti indiferent dacă pacienții erau pe ventilație mecanica în momentul în care au început tratamentul.

Adauga un comentariu