Conacul din opera „La Medeleni”, scrisă de Ionel Teodoreanu, se află în ruină, la Iași. De ani întregi conacul transformat în școală a fost dat uitării, iar în câțiva ani cel mai probabil se va dărâma de la sine
Conacul din opera lui Ionel Teodoreanu, „La Medeleni”, se află la Iași, în ruină, în satul Medeleni din comuna Golăiești. De ani întregi nimeni nu a încercat să salveze clădirea care l-a inspirat pe Ionel Teodoreanu. Trebuie precizat că începând cu anul 1924, Ionel Teodoreanu pornește lucrul la trilogia „La Medeleni”, publicând succesiv în revista „Viața Românească”, până în anul 1928, părți ale celor trei volume care compun acest roman. Critica a subliniat prospețimea condeiului său în evocarea copilăriei și a adolescenței exuberante.
„Ce admirabilă casă moldovenească!”
Ionel Teodoreanu scrie extrem de frumos despre Medeleni.
„Draga mamă, am ajuns teafăr la Medeleni. Ce admirabilă casa moldovenească! Exact atmosfera de la noi, amplificată numai ca un motiv muzical cântat de vioară, reluat apoi de toate instrumentele. Am impresia că retrăiesc paginile adorabile ale «Vieții de la țară» de Duiliu Zamfirescu. Totul e curat: oamenii și lucrurile, cerul și peisajul. La sfârșitul vacanței devin și eu poet! N-ai grijă!”.
Așa descria Ionel Teodoreanu conacul de la Medeleni, în cel de-al doilea volum al romanului, apărut înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Moșia aparținea Delenilor, o familie de boieri.
Cum arăta conacul de la Medeleni
Singura mărturie a trecerii familiei Deleanu prin Medeleni, așa cum e pomenită în paginile romanului, este conacul care i-a marcat tinerețea avocatului și romancierului Ionel Teodoreanu. Însă, „admirabila casă moldovenească”, pe care o descria autorul, este acum o ruină năpădită de buruieni.
Cerdacul cu model oriental, brăzdat de balconașe mici care marca precum o arcadă intrarea în casă, a fost dărâmat. Bucătăria și sala de mese au fost si ele demolate, iar beciul din spate, „unul de piatră, adânc si răcoros”, cum îl descriu sătenii, a fost astupat. De la forma pe care o avea conacul – doua litere „L” puse cap la cap – a rămas un dreptunghi plat, fără etaj – doar clădirea principală – unde a fost pusă o plăcuta pe care scrie „Școala Medeleni” în condițiile în care aici a funcționat timp de 40 de ani o școală.
Sătenii spun ca cea mai afectată de schimbări a fost gradina conacului, unde erau plantați pomi ornamentali aduși de pe toate continentele. Astfel, conacul de la Medeleni, cel care l-a inspirat pe Ionel Teodoreanu dispare pe zi ce trece și nimeni nu face nimic.
În același context: a existat si casa Veronica Micle, mai sus puțin de Plopii Fara Soț, de unde si numele școlii din zona care mai are pe perete afișată timid o fotografie a casei.
Acum sunt doi coloși din beton, proprietate particulara, desi casa Micle avea placuta cu nr. de inventar sub patrimoniul statului.
Da cine a fost veronica micle ?
prezenta meteo si moda la o tv
Sluțită de comuniști, distrusă încet de ne-o-comuniști
Simpatic raspuns(pentru Iasi).Mare figura.
Aveti atatea cladiri monumente istorice pe Stefan cel Mare pline cu termopane si jeg…intrati la nr 13 si 17 …desi cei de la putere nu pot fi trasi la raspundere….inca…