Dacă sunteți o femeie cu vârsta cuprinsa între 18 și 45 de ani, probabil că ați auzit de HPV, virusul papiloma uman. Cu toate acestea, HPV nu este doar preocuparea femeilor din această grupă de vârstă. Se referă la femei de toate vârstele și chiar la bărbați! În acest sens, deși este adevărat că HPV este cauza aproape a tuturor cazurilor de cancer de col uterin și că, din fericire, este posibil să se prevină prin vaccinare, virusul papiloma uman rămâne misterios. Iată 7 lucruri importante de știut despre HPV!
7 lucruri importante de știut despre HPV
1. HPV sau virusul papiloma uman, este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume, astăzi
Familia HPV are peste 100 de tipuri de viruși, dintre care aproximativ 40 sunt cu transmitere sexuală. Aceasta înseamnă că, dacă sunteți infectat cu un tip de HPV, puteți fi infectat si cu un altul.
2. HPV cauzează aproape 100% din cazurile de cancer de col uterin
Lăsat netratat, virusul se poate agrava, iar celulele precanceroase pot crește în timp. Tipurile de HPV includ HPV cu risc scăzut, dintre care unele provoacă negi și HPV cu risc ridicat care pot provoca cancer.
Celulele care pot provoca cancer se formează în apropierea uterului. Aceste cazuri de cancer pot apărea la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. În acest sens, lipsa de timp pentru a consulta medicul și lipsa de informații despre vaccin pot interfera cu prevenirea.
3. Aproximativ 3 din 4 femei active sexual vor avea cel puțin o infecție cu HPV în viața lor.
O persoană poate fi infectată cu mai multe tipuri de HPV în timpul vieții. De asemenea, poate fi infectată de mai multe ori cu același tip de HPV. Este nevoie de un singur partener infectat pentru a contracta virusul.
4. Chiar dacă sunteți într-o uniune sau activați sexual cu un partener stabil, este posibil să luați HPV.
Oricine este activ sexual are riscul de a contracta HPV, deoarece infecția adesea nu are semne sau simptome. Așadar, este posibil să nu puteți spune dacă dvs. sau partenerul dvs. sunteți infectat. Fie că ați avut o relație stabilă de câțiva ani sau ați avut copii, este încă posibil să contractați HPV.
5. HPV nu este întotdeauna detectat printr-un test Papanicolau
Atunci când o femeie este infectată cu anumite tipuri de HPV și virusul nu se rezolvă singur, celulele precanceroase se pot dezvolta în apropierea colului uterin. Testele Papanicolau identifică aceste celule anormale. În cazul în care acestea nu sunt depistate devreme și apoi tratate, se pot dezvolta pre-cancer și cancer de col uterin.
6. Cancerul uterin este al treilea cel mai frecvent cancer la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani
Deși numărul pacientelor infectate cu HPV crește, multe femei din această grupă de vârstă nu simt nevoia să vorbească despre vaccin. Cu toate acestea, chiar dacă sunt într-o uniune stabilă cu același partener, virusul poate rămâne latent câțiva ani.
9. HPV poate provoca alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul vulvei, cancerul vaginal și cancerul anal.
Dacă virusul HPV este lăsat netratat, celulele precanceroase pot crește în alte organe decât uterul și pot provoca alte tipuri grave de cancer pe termen lung.
7. Vaccinul ajută la protejarea împotriva HPV și a altor tipuri de cancer cauzate de acesta
Pe lângă asigurarea protecției împotriva a 9 tipuri de HPV responsabile pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer uterin, vaccinul previne 2 tipuri de HPV cauzând 90% din tipurile de veruci genitale. Dacă ați fost infectat cu unul dintre tipurile de HPV, vaccinul vă poate proteja împotriva celorlalte 8 tipuri.