WoW!

Stop-cardio respirator afectiunea care l-a ucis pe Mihai Constantinescu. 5 din 10 romani au simptome

Publicat: 30 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stop-cardio respirator afectiunea care l-a ucis pe Mihai Constantinescu. 5 din 10 romani au simptome

Un stop cardio-respirator a suferit Mihai Constatinescu si i-a fost fatal. In lumina acestei crunte realitati ne-am propus sa-ti explicam ce este un stop-cardiorespirator si cum il poti recunoaste.

Ce este un stop cardio-respirator si cum il recunosti
In primul rand stopul cardiac nu trebuie confundar cu un un stop cardio-respirator. Stopul cardiac inseamna oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce in momentul in care functia respiratorie inceteaza. Stopul cardiac duce la oprirea respiratiei dupa un aproximativ un minut, motiv pentru care de cele mai multe ori se intra in stop cardio-respirator, adica, moarte clinica.

Moartea clinica este starea organismului in conditiile opririi complete a circulatiei respiratiei si activitatii functionale a SNC.

-durata mortii clinice 3-5 minute, la hipotermie- 2 ore;
-debutul este brusc;
-moartea clinica stare reversibila.

Sistemele afectate- cardiovascular, respirator.

Daca nu se intervine la timp, stopul cardio-respirator poate aduce moarte subita.

Ce se intampla cu organismul in timpul unui stop cardio-respirator

Pacientul este in stare de inconstienta, nu mai respira si bataile cardiace nu pot fi percepute. De la momentul constatarii acestor semne clinice, masurile de resuscitare trebuie instituite imediat. In stopul cardio respirator, fiecare secunda este importanta. In primele doua-trei minute, masajul cardiac se impune. Aceasta procedura stimuleaza puternic circulatia sangelui, fapt ce ajuta pacientul sa ramana in viata pana la sosirea ajutorului medical specializat.

Semne prevestitoare ale unui stop caradiac ce pot duce la stop-cardio respirator

1 Durerea in piept.

Desi cel mai frecvent, durerea in piept nu este singurul simptom.

2. Durerea la nivelul umarului sau al maxilarului

Unele persoane au simtit, inaintea unui atac de cord, durere in zona gatului sau au avut impresia ca aceasta a iradiat catre maxilar, barbie sau urechi, in timp ce alti pacienti au resimtit durerea numai in umar, antebrate sau coate. Alarmante sunt durerile care apar si dispar brusc, nu cele care persista. Disconfortul poate insemna, secunde, minute si chiar ore.

3. Disconfortul digestiv

Exista si pacienti care s-au plans de disconfort la nivelul stomacului. Daca atacul de cord este preintampinat de manifestari ce mimeaza o afectiune digestiva (de exemplu, greata sau varsaturi), confuzia bolnavului si, din pacate, in unele cazuri chiar si a medicului, este mare.

4. Senzatia de picioare umflate

Specialistii au determinat o legatura si intre muschiul inimii si picioarele umflate. Mai exact, se pare ca atunci cand miocardul nu mai functioneaza corect, circulatia sangvina este afectata, fapt ce duce la retentia de lichide si aparitia edemelor. Prima oara se umfla talpile, apoi gleznele si gambele, acestea fiind principalele zone cu circulatie sangvina deficitara.

5. Senzatia de sufocare in lipsa efortului fizic

Alte simptome care pot da de banuit sunt: senzatia lipsei de aer, sufocarea, palpitatiile insotite sau nu de transpiratii, senzatia de ameteala, de pierderea cunostintei, culminand cu stop cardio-respirator.

6. Stare permanenta de oboseala

70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu o stare accentuata de slabiciune, cu saptamani sau chiar luni inainte de nefericitul incident. Oboseala nejustificata poate fi provocata si de hipertensiune arteriala sau diverse afectiuni cardiace.

7. Si tulburarile de somn

(dificultatea de a adormi, insomnia sau somnul agitat, neodihnitor) pot reprezenta simptomele unui preinfarct. De obicei, aceste stari se manifesta cu cateva saptamani inainte, asa ca masurile de precautie trebuie luate imediat.

Adauga un comentariu