Ştrandul Berceni a fost închis temporar de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru mai multe nereguli descoperite atât în zona de agrement, cât şi în cea de servicii alimentare şi a fost amendat cu 18.000 de lei, propunându-se şi închiderea acestui pe o perioadă de cel mult şase luni. Nereguli au fost găsite şi la ştrandul Crângaşi, unde erau produsele alimentare erau ţinute în condiţii improprii, erau mizerie şi păianjeni, amenda în acest caz fiind de 15.000 de lei.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că desfăşoară, în această perioadă, o serie de controale la ştranduri şi unităţile de alimentaţie publică aferente, iar în urma acţiunilor desfăşurate în Bucureşti au fost găsite nereguli la doi operatori economici.
„La Ştrandul Berceni, din Sectorul 4, unitate unde se prestează activităţi recreative, distractive şi de alimentaţie publică, comisarii ANPC au constatat că, în ceea ce priveşte activitatea recreativă, se înregistra prestarea unor servicii ce pot afecta sănătatea şi securitatea consumatorilor, respectiv: lipsa evidenţei periodicităţii de primenire a apei din bazine, lipsa barei de susţinere la bazinul pentru copii, lipsa marcării adâncimii la bazinul pentru copii, prezenţa urmelor de vopsea exfoliată la bazinul pentru copii, utilizarea toboganelor fără certificat de conformitate, existenţa riscului de accidentare din cauza amplasării necorespunzãtoare a unor capace de protecţie a căminelor”, transmite ANPC într-un comunicat de presă.
Echipele de control au constatat, în zona de servicii alimentare, lipsa indicării alergenilor, lipsa indicării materiei prime din care provine produsul finit, lipsa menţionării cantităţii nete, în cazul unor băuturi servite la pahar, nerespectarea condiţiilor de temperatură recomandate si schimbarea stării termice iniţiale a unor materii prime (produse din carne), nerespectarea condiţiilor de depozitare pentru produse alimentare, utilizarea unor produse cu termenul de valabilitate depăşit, utilizarea unor produse cu caracteristici organoleptice modificate, stare igienică nesatisfăcătoare a meselor de lucru şi a pavimentelor, lipsa graficelor de temperaturã la spaţiile de depozitare.
Operatorul economic a primit o sancțiune usturătoare
„Comisarii ANPC au sancţionat operatorul economic care administrează Ştrandul Berceni cu amendă contravenţională, în valoare de 18.000 lei, şi au dispus, ca măsuri complementare: oprirea temporară a activităţii de agreement, interzicerea utilizării toboganelor şi s-a propus închiderea temporară a unităţii de agrement pe o durată de cel mult 6 luni. De asemenea s-a dispus oprirea temporară a activităţii de prestări de servicii alimentare, precum şi oprirea definitivă de la preparare şi consum a produselor alimentare cu deficienţe”, a mai precizat sursa citată.
În cazul unei alte unităţi, respectiv a Ştrandului Crângaşi, din Sectorul 6, au fost depistate deficienţe în ceea ce priveşte activitatea de alimentaţie publică.
Astfel, erau preparate şi deţinute produse alimentare neautorizate (de exemplu, murături depozitate în recipienţi ce pot conduce la afectarea sănătăţii), pavimentul era murdar, frigiderele neigienizate, lăzile frigorifice aveau un strat de gheaţă şi resturi alimentare, pereţi erau neigienizaţi, cu păianjeni, coşuri de gunoi erau fără pedală. Totodată, erau folosite produse alimentare fără elemente de identificare, nu era respectată temperatura de depozitare a produselor alimentare.
Firma care administrază Ştrandul Crângaşi a fost amendată cu 15.000 de lei.
De asemenea, comisarii ANPC au dispus oprirea temporară de la comercializare pentru produsele fără elemente de identificare, precum şi oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neautorizate.
Reprezentanţii ANPC recomandă consumatorilor să folosească piscine care sunt prevăzute cu spaţii ce conţin substanţe dezinfectante (înainte de intrarea în piscină), mână curentă pentru treptele de acces în bazin, bară de susţinere şi protecţie în bazin, existenţa unui disc de culoare albă, în partea inferioară a bazinului, care indică gradul de limpiditate a apei, care dă indici despre modul de primenire al apei şi despre existenţa unu grad ridicat de clor rezidual (dacă discul este opacifiat sau nu este vizibil), inscripţionări privind adâncimea bazinului în zona de îmbăiere, vestiare, duşuri, grupuri sanitare.