Local

Studenta care a strigat după ajutor pe Facebook a primit răspuns de la mii de ieșeni! Tânăra va putea finaliza studiile după ce BZI i-a publicat povestea

Publicat: 08 dec. 2020
Studenta care a apelat la ajutorul ieșenilor de pe un cont fals de Facebook a fost ajutată de zeci de persoane în urma articolului publicat în BZI
Cel mai mare vis al unei tinere din Iași va deveni realitate datorită oamenilor care i-au sărit în ajutor

Povestea ieșencei de 23 de ani publicată în cotidianul BZI a reușit să ajungă la mii de ieșeni. În contul tinerei s-au strâns în doar trei zile 4.600 de lei care îi vor asigura cheltuielile pentru ultimul an de facultate. Nu a apelat niciodată la ajutor deși a avut nevoie. După ce și-a deschis sufletul din spatele unei identități inventate, a simțit pentru prima dată că are mii de oameni alături

În urmă cu patru zile, reporterii BZI au contactat-o pe tânăra care și-a deschis sufletul și a postat povestea ei tristă de viață pe Facebook, pe grupul local Ești din Iași dacă… . O poveste care a ajuns la mii de oameni care au citit articolul, prin care s-a confirmat că doar numele era inventat, nu și mesajul transmis. Mii de ieșeni și-au exprimat dorința de a o ajuta, iar o parte dintre ei și-au respectat promisiunea. În contul tinerei s-a adunat în trei zile suma de 4.600 de lei.

Sub anonimatul oferit de un cont fals, am descoperit o fată cu un suflet minunat, puternică și dornică să muncească pentru un viitor mai bun, care merită tot ajutorul oferit. Frica de a fi judecată de ceilalți colegi și prieteni pentru ceva ce nu depinde de ea ca om, ci de circumstanțele familiale, a determinat-o să își însușească numele Irina Cărăușu. Totuși, cei care și-au dorit să o cunoască, au putut să o facă după ce au contactat-o pe contul de Facebook inventat.

Ieșeanca își va finaliza studiile universitare datorită persoanelor care i-au sărit în ajutor

Studenta de 23 de ani a postat mesajul pe rețelele de socializare pentru că știa că nu va putea termina ultimul semestru de facultate doar cu un salariu primit pentru un job part-time. Cei 600 de lei lunar nu i-ar fi permis să își achite cheltuielile lunare. Știa că fără niciun ajutor riscă să ajungă pe stradă și să nu mai finalizeze studiile. Se apropie un semestru greu, dar acum tânăra are toată încrederea că îl va duce la bun sfârșit datorită persoanelor cu suflet minunat care au donat imediat cum au citit povestea impresionantă.

„Articolul m-a ajutat foarte mult pentru că oamenii au crezut în povestea mea tocmai pentru că voi ați confirmat-o. Am primit și niște hăinuțe de la trei fete. Mi-a scris multă lume că vrea să mă ajute. Cei 4.600 de lei îi voi pune într-un cont de economii până în februarie, ca atunci când va trebui să plec de la centrul social unde m-am cazat, să am cu ce îmi plăti chiria. Mi-am făcut niște calcule și cred că îmi ajung până îmi dau licența. M-am dus la centru săptămâna trecută pentru că nu m-am descurcat cu chiria, am făcut contract până în februarie, după care voi părăsi centrul”, a spus tânăra.

Mii de mesaje și zeci de donații primite de tânăra ieșeancă

Reamintim că tânăra provine dintr-o familie cu 11 copii, cu venituri modeste. Încă de la 14 ani a învățat să fie pe cont propriu. Dorința cea mai mare a fost să studieze și să aibă un job care să îi asigure un viitor mai bun, lucru care a motivat-o să treacă peste orice obstacol. Spre surprinderea studentei, mii de persoane au contactat-o, fie pentru a o încuraja, fie pentru a-i împărtăși experiențele lor de viață, iar unii pentru a o ajuta. Sunt și persoane care și-au dorit să le ducă un cadou fraților tinerei, cel mai mic din familie având vârsta de doar cinci ani.

„Să fiu sinceră, nu mă așteptam să reacționeze atât de multă lume, m-am gândit că poate vor reacționa 2-3, să spunem 5 persoane… dar au fost 2.000, am primit multe mesaje de încurajare, mesaje în care oamenii s-au descărcat și au spus poveștile lor de viață, mesaje în care cei 35 de oameni frumoși au cerut datele contului bancar să mă poată ajuta. Mai trebuie să mă întâlnesc azi (n.r.- luni, 7 decembrie) cu o doamnă care vrea să ducă un pachețel frățiorilor mei. Mai este o doamnă din afară care vrea să le trimită un cadou de Moș Crăciun. Ce mi s-a părut cel mai frumos a fost faptul că niște persoane și-au spus povestea și s-au descărcat, au găsit în mine o persoană care îi poate înțelege”, a mai povestit ieșeanca.

Studenta a primit de la o firmă din Iași o ofertă pentru un loc de muncă după finalizarea studiilor

Cu ajutorul sumei pe care a adunat-o din donații, ieșeanca va putea să își ducă la bun sfârșit visul cel mai mare, acela de a absolvi facultatea. Timp de cinci luni, suma de 4.600 de lei va putea să îi acopere cheltuielile pentru chiria lunară și pentru facturile de întreținere. Salariul lunar, de 600 de lei, îi va va asigura masa de zi cu zi până când va găsi un job care să îi asigure toate cheltuielile. O firmă din Iași i-a propus fetei un loc de muncă după absolvirea facultății.

„Am calculat că aș găsi o chirie cu 500 lei, pe cinci luni: martie, aprilie,mai, iunie, iulie. Ar înseamna 2.500 lei și îmi mai rămân 2.100 lei pe care îi voi da pe utilități. Iar cu cei 600 lei de la job îmi voi lua mâncare și produse de igienă. Am pus și iulie chiar dacă eu termin la sfârșit de iunie, pentru că așa voi avea la dispoziție o lună să lucrez pentru a câștiga banii de chirie singură. Mi-a mai scris cineva care îmi poate oferi un loc de muncă după ce termin facultatea. Tot acea persoană mi-a oferit gratuit produse cosmetice”, a adăugat tânăra.

Tânăra a lansat invitația la cursul festiv de absolvire tuturor celor care s-au implicat

Mai reamintim că tânăra este studentă în ultimul an la o facultate a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Recunoscătoare pentru tot ajutorul oferit, a dorit să transmită prin reporterii BZI mii de mulțumiri ieșenilor care au contribuit cu orice au putut. Dacă anul viitor va permite organizarea evenimentelor, tânăra a lansat deja invitația la cursul festiv de absolvire tuturor celor care i-au sărit în ajutor. Deși ar dori să îi cunoască pe toți, ieșeanca a decis să își păstreze în continuare anonimatul de la atenția publicului. Doar cei care au oferit donații au aflat cine este în spatele contului fals de Facebook. Acesta este un alt exemplu că, uniți, oamenii buni pot să schimbe soarta celor care au nevoie de ajutor.

„Le mulțumesc tuturor pentru cuvintele frumoase care m-au ajutat foarte mult, pentru încurajări și pentru bănuții strânși! Am încercat să răspund tuturor și sper că nu am omis pe nimeni. Iar dacă lucrurile se vor liniști, vă invit la cursul meu festiv la sfârșit de licență”, a încheiat tânăra ieșeancă.

Persoanele care doresc și au posibilitatea să o ajute în continuare pe tânără, o pot face printr-o donație în contul bancar de la ING – RO09INGB0000999907546476.

Adauga un comentariu