Actualitate

Studenții pun presiune pe Guvernul Florin Cîțu: Vor creșterea burselor și a subvenției pentru cămine

Publicat: 19 ian. 2021
studenți
Studenți bănci, la curs

Studenții pun presiune pe Guvernul Florin Cîțu. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) înaintează Guvernului şi Parlamentului, în contextul pregătirilor pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2021, mai multe propuneri, printre care creşterea fondului de burse studenţeşti şi a subvenţiei pentru cămine şi cantine şi solicită stabilirea unei subvenţii distincte pentru finanţarea activităţilor Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră în vederea sporirii angajabilităţii studenţilor.

Reprezentanţii ANOSR mai solicită asigurarea gratuităţii la serviciile Bibliotecilor Centrale Universitare prin subvenţionarea abonamentului, conform legislaţiei în vigoare, creşterea „substanţială” a fondului de investiţii alocat Ministerului Educaţiei pentru a permite îmbunătăţirea dotărilor universităţilor din România.

Studenții cer Guvernului Florin Cîțu finanțarea

Reprezentanții ANOSR solicită și o creştere a bugetului învăţământului superior cu 5.687.470.734 lei, urmând ca bugetul total vizat să atingă 1,006% din PIB. De asemenea, ANOSR reiterează nevoia de finanţare corespunzătoare a cercetării cu 1% din PIB.

„Ne aflăm la primul buget care va fi propus în noua legislatură parlamentară, iar momentul va arăta dacă cu adevărat educaţia va reprezenta o prioritate, astfel cum s-a prezentat în campania electorală, şi va fi un mesaj pentru a seta direcţia în următorii 4 ani. Cifrele prezentate de ANOSR sunt alarmante, fie că vorbim de investiţii, de consilierea în carieră, situaţia financiară a studenţilor sau cercetare. Întrebarea pe care trebuie să şi-o pună guvernanţii acum este dacă vor ca peste 4 ani să fim în continuare codaşii Uniunii Europene – dacă nu, trebuie acţionat de acum”, a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.

România se află pe penultimul loc la cheltuielile pe student în standardul puterii de cumpărare

Cerințele studenților vin în contextul în care, susţin studenţii, România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte procentul din produsul intern brut alocat Educaţiei.

„Lăsând cifrele să vorbească pentru a demonstra, fără posibilitate de tăgadă, situaţia acută în care ne aflăm, amintim următoarele: România se află pe penultimul loc, în faţa Greciei, la cheltuielile pe student în standardul puterii de cumpărare, iar statisticile europene arată că 38% dintre studenţii români declară că au probleme financiare moderate. Capacitatea de cazare în cămine a scăzut în ultimii 15 ani cu 13%, în ciuda noilor locuri promise, iar cheltuielile directe subvenţionate de stat cu activităţile de consiliere şi orientare în carieră sunt mai puţin de 26 de lei/an/student, deşi doar 37% dintre studenţii români (cel mai mic procent din UE) consideră că au şanse bune de angajare după absolvire”, se mai arată într-un comunicat ANOSR.

Protest al părinților pentru acordarea burselor

Mai mulți părinți ai elevilor din Sectorul 1 din Capitală au protestat joi, 14 ianuarie, după ce Clotilde Armand a tăiat bursele copiilor. Edilul a anunțat luna trecută că se dădeau mult mai mulţi bani decât în alte sectoare şi că vrea să elimine această discriminare. La începutul anului, Consiliul Municipal al Elevilor București atrăgea atenția că în sectoarele 1, 4 şi 6 nu s-au mai plătit bursele, deși semestrul I este aproape de final.

Părinții au spus că primarul Clotilde Armand refuză un dialog cu ei și a trimis echipaje ale jandarmeriei, nu ca să  intermedieze o negociere cu ei, ci mai mult ca să le atragă atenția asupra măsurilor de distanțare.

„Protestăm pentru drepturile copiilor noștri care sunt legale și constituționale, așa cum și drepturile lor sunt la fel de legale să stea înăuntru și să sune la jandarmerie că să ne oblige să păstrăm distanțarea. Noi am venit să protestăm și să primim și amendă, că avem și de unde s-o plătim. O să ne între bursele în cont, să avem bani de plătit amenzi”, a spus unul dintre părinții prezenți la protest.

Comentarii
  • Bravo sa nu ne mai condamne acest guvern la foame saracie maxima!!!! sa ne cerem toti drepturile ca astia ne omoara cu zile!!!! Toti in strada !!! creste salariul minim cu 40 lei adica va fi 1480 lei??????!!!! Nu sunt bani dar bine ca avem pensii speciale, directori in administratia publica cu 20 mii lei net luna si mai mult si altii cu 10 mii net, parlamentarii mananca 20 mii fiecare pe luna si guvernantii isi pun toate neamurile incompetente pe functii la salarii de 20 mii luna. E prea mare bataia de joc si coalitia de la guvernare intereseaza doar sa roada ciolanul puterii si atat. Nu-i duce capul sa guverneze sa faca ceva bun pentru noi si pentru tara doar sa distruga romanii si Romania, mars josssss

  • Vasilica Catu habar nu are ce este cu el.Vasilica Catu a lucrat pe la o banca de unde a fost dat afara.Vasilica Catu da bani in privat dar nu pentru a ajuta activitatea,ci pentru a imbogati patronii.Vasilica Catu impreuna cu Ciolos,cei mai slabi premieri.

Adauga un comentariu