Actualitate

Studiu ALARMANT. La ce RISC se expun femeile care iau anticonceptionale

Publicat: 02 nov. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studiu ALARMANT. La ce RISC se expun femeile care iau anticonceptionale
17

Cele mai noi pastile anticonceptionale prezinta un risc crescut de accidente din cauza trombozei venoase (formare de cheaguri), a confirmat un studiu publicat miercuri in revista medicala British Medical Journal.

Realizat de cercetatori britanici, noul studiu arata ca femeile care iau anticonceptionale pe cale orala cu continut de drospirenon, desogestrel, gestoden si ciproteron risca de patru ori mai mult sa dezvolte o tromboza venoasa decat cele care nu iau pastile. Riscul este de aproape doua ori mai mare (1,5-1,8) decat in cazul femeilor care iau pe cale orala anticonceptionale estroprogestative mai vechi, continand levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat.

Cercetatorii de la Universitatea din Notthingham au lucrat pe doua mari baze de date medicale, comparand administrarea de anticonceptionale cu trombozele venoase observate la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani. Ei au aratat ca numarul de tromboze — la 10.000 de femei care luau anticonceptionale — a fost mai scazut (sase cazuri) la cele care foloseau medicamente mai vechi decat la cele (14 cazuri) care luasera desogestrel si ciproteron.

Cercetatorii subliniaza insa ca riscul absolut este mic si ca anticonceptionalele orale raman "deosebit de sigure", cu un risc de tromboza de trei ori mai mare pentru toate tipurile de anticonceptionale si de 10 ori mai mare la femeile insarcinate.

Studiul confirma si rezultatele unei cercetari daneze publicate in 2011, precum si ale unui amplu studiu al companiei de asigurari franceze. Aceasta din urma indicase o dublare a riscului de embolie pulmonara (cea mai grava consecinta a formarii unui cheag in vene) la femeile care iau cele mai noi pastile.

La cererea Frantei, Agentia europeana a medicamentului (EMA) a facut o reevaluare a riscurilor, ajungand la concluzia ca beneficiile pastilelor anticonceptionale de a treia si a patra generatie (cele mai recente) sunt mai mari decat riscurile.

Adauga un comentariu