Prima pagină » Coronavirus » Studiu care arată dimensiunea dezastrului din SUA: Numărul infectaţilor, cu 85% mai mare decât cei declarați oficial
Studiu care arată dimensiunea dezastrului din SUA: Numărul infectaţilor, cu 85% mai mare decât cei declarați oficial

Studiu care arată dimensiunea dezastrului din SUA: Numărul infectaţilor, cu 85% mai mare decât cei declarați oficial

20 apr. 2020, 16:00,
în Coronavirus

Cel mai mare studiu făcut în Statele Unite, de Universitatea Stanford, pentru a afla adevărata dimensiune a epidemiei de COVID-19 relevă că numărul celor infectaţi este de zeci de ori mai mare decât cifrele oficiale, scrie The Guardian.

Studiul, realizat de cercetători de la una dintre cele mai prestigioase universităţi americane, Stanford, a fost realizat cu un grup de 3.300 de oameni, din districtul Santa Clara, din California. De 50, până la 85 de ori mai mulţi oameni au fost bolnavi de Covid-19 fără ştie, faţă de ceea ce era cunoscut. Între 48.000 şi 81.000 de oameni, adică de 50, până la 85 de ori faţă de cifra oficială de 1094 de cazuri confirmate, au fost depistate.

La momentul studiului, 50 de oameni infectaţi cu virusul SARS Cov-2 muriseră în Santa Clara. Noile cifre arată şi o rată a mortalităţii mult mai mică. În vreme ce, în SUA, rata mortalităţii este de 4,1%, cercetătorii de la Stanford au stabilit, pe baza noilor cifre, că este între 0,12% şi 0,2%.

Studiul a fost făcut prin teste de identificare a anticorpilor la indivizi care nu au avut simptome. Aceste teste arată dacă oamenii au fost deja bolnavi de Covid-19 şi s-au vindecat. Asemenea studii de prevalenţă sunt necesare pentru ca oamenii de ştiinţă să poată avea o imagine clară a epidemiei şi a putea face o strategie pe viitor.

„Are implicaţii pentru modelele epidemiologice folosite pentru a construi politicile şi a estima ce înseamnă asta pentru sistemul nostru sanitar”, a declarat Eran Benavid, profesor la Universitatea Stanford, citat de The Guardian.

Nu poate fi vorba însă de o imunitate de masă, prin extrapolarea rezultatelor se ajunge la concluzia că doar 3% din oameni au avut Covid-19. Cercetătorii sunt prudenţi în a aplica rezultatele studiului la nivel naţional, pentru că, spun ei, sunt diferenţe între modul în care boala a afectate diferite zone ale ţării.

Sunt însă în lucru şi ale studii de prevalenţă la scară largă, unul cu 10.000 de oameni, făcut de Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA şi unul făcut de Universitatea Berkeley, pe 5000 de oameni.

„Ar fi un paşaport pentru a ne întoarce în siguranţă la lucru, dar avem două constrângeri: nu ştim dacă anticorpii ne protejează sau pentru cât timp ne protejează, iar procentul populaţiei care are anticorpi este foarte mic”, spune Arthur Reingold, profesor de epidemiologie la Berkeley.

Sunt peste 735.000 de cazuri de Covid-19 în Statele Unite. Preşedintele Donald Trump susţine o relaxare a restricţiilor de circulaţie, însă sondajele arată că două treimi din americani se tem ca acest lucru să nu se întâmple prea repede, în condiţiile în care nu există suficientă capacitate de testare. Potrivit New York Times, înainte de redeschiderea Statelor Unite este nevoie de triplarea capacităţii de testare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`