Prima pagină » Coronavirus » Studiu făcut de Universitatea București: Coronavirusul rămâne 3 ore pe pâine

Studiu făcut de Universitatea București: Coronavirusul rămâne 3 ore pe pâine

15 oct. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Un studiu făcut de profesorii de la Universitatea din Bucureşti arată că noul coronavirus rămâne 3 ore pe o felie de pâine atinsă de o persoană contaminată.

Pornind de la acest studio, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ia în calcul să interzică vânzarea de pâine şi de produse de patiserie neambalate.

ANPC a dezbătut această problemă cu secretari de stat din Ministerul Agriculturii, dar şi cu reprezentanţi din industria pâinii, patronatelor şi morăritului şi au ajuns la concluzia că hipermarketurile pot să vândă pâinea neambalată cu o condiţie.

Astfel, pâine neambalată poate fi comercializată doar dacă magazinele au o persoană să-i ajute pe clienţi.

Pot face acest lucru doar magazinele care au o persoană desemnată pentru a-i ajuta pe clienţi să ia produsul, să-l ambaleze şi să-l pună în coşul de cumpărături. Proiectul propus de ANPC se află în dezbatere.

Studiu făcut de Universitatea București

Profesorii de la Universitatea din Bucureşti au precizat în urma unui studio că virusul Sars CoV-2 rezistă foarte mult pe pâine. Reprezentanții Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ANPC au susținut că informaţiile date până la acel moment de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu sunt concludente şi nu indică acest lucru.

Acum, inspectorii ANPC vor să reglementeze această chestiune şi să nu mai permită autoservirea la produsele de panificaţie, dacă acestea nu sunt ambalate.

„Produsele proaspete nu pot fi introduse imediat într-o pungă de hârtie“

„Asociaţia noastră susţine vânzarea asistată, dar marile reţele comerciale nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că spun că s-ar crea cozi la standul respectiv şi nici aşa nu este bine, pentru că există riscul transmiterii virusului”, a spus Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Protecţia Consumatorilor.

Costel Stancu a precizat că produsele proaspete nu pot fi ambulate imediat deoarece asta ar duce la deprecierea calității produsului.

„În cazul produselor proaspete, scoase din cuptor, nu poţi să le introduci imediat într-o pungă de hârtie, pentru că produsul suferă nişte deprecieri din punct de vedere calitativ. Urmează ca ANPC să notifice Comisia Europeană referitor la ambalarea produselor proaspete“, a menționat Costel Stanciu.

Peste 4.000 de cazuri noi ieri, în România

Până ieri, 14 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 164.477 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), conform stiri oficiale. 122.714 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.016 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 5.601 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 13.10.2020 (10:00) – 14.10.2020 (10:00) au fost raportate 66 de decese (38 bărbați și 28 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 8 decese la categoria 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.439. Dintre acestea, 686 sunt internate la ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024