Prima pagină » Coronavirus » Studiu pe hamsteri: Purtarea măștii reduce cu 60% șansele de infectare cu coronavirus
Studiu pe hamsteri: Purtarea măștii reduce cu 60% șansele de infectare cu coronavirus

Studiu pe hamsteri: Purtarea măștii reduce cu 60% șansele de infectare cu coronavirus

17 mai 2020, 18:30,
în Coronavirus

Teste pe hamsteri au dezvăluit că purtarea la scară largă a măştilor reduce transmiterea noului coronavirus, potrivit unei echipe de experţi din Hong Kong, informează AFP. Cercetarea făcută la Universitatea din Hong Kong este printre primele dedicate investigării dacă măştile pot opri purtătorii simptomatici şi asimptomatici de Covid-19 să transmită boala. Condusă de profesorul Yuen Kwok-yung, unul dintre cei mai buni experţi mondiali în coronavirus, echipa a plasat hamsteri infectaţi artificial cu noul coronavirus alături de animale sănătoase. Între cele două cuşti au fost puse măşti chirugicale, iar aerul a circulat dinspre animalele infectate spre cele sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că transmiterea virusului fără contact direct ar putea fi redusă cu peste 60% dacă este folosită masca. Două treimi dintre hamsterii sănătoşi au fost infectaţi în decurs de o săptămână dacă măştile nu au fost montate. Rata infectării a scăzut la 15% când măştile au fost puse pe cuşca animalelor infectate şi până la 35% când au fost puse pe cuşca celor sănătoşi.

„Este clar efectul purtării măştilor (…) Purtarea universală a măştii este importantă pentru că acum ştim că un mulţi dintre cei infectaţi nu au simptome”, a declarat Yuen duminică.

Yuen este unul dintre microbiologii care au descoperit virusul SARS, în 2003. În urma acelei epidemii, care a ucis 300 de oameni în Hong Kong, el i-a sfătuit pe locuitorii teritoriului – încă de la apariţia noului coronavirus – să poarte măşti, lucru respectat de cetăţenii oraşului. La acel moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mai multe autorităţi sanitare internaţionale respingeau această idee şi spuneau că măştile trebuie să fie purtate doar de lucrătorii medicali din prima linie. După patru luni de la depistarea primului caz de Covid-19, Hong Kong (care are 7,5 milioane de locuitori) a înregistrat puţin peste 1.000 de cazuri şi 4 decese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`