Statele Unite au modificat în secret lansatoarele de rachete Himars avansate pe care le-au dat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, au declarat oficiali americani, o precauție pe care administrația Biden o consideră necesară pentru a reduce riscul unui război mai amplu cu Moscova, potrivit The Wall Street Journal.
Începând cu luna iunie, SUA a furnizat forțelor ucrainene 20 de lansatoare de rachete High Mobility Artillery Rocket System, sau Himars, și un inventar mare de rachete ghidate prin satelit cu o rază de acțiune de aproape 80 de kilometri.
Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele
Aceste rachete, cunoscute sub numele de Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată, sau GMLRS, au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție rusești, proviziile logistice și centrele de comandă de pe teritoriul ucrainean.
Dar lansatoarele Himars au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme și mai puternice pe câmpul de luptă. Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele Army Tactical Missile System, sau ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri.
Modificările nedivulgate anterior arată cât de mult a mers administrația Biden pentru a echilibra sprijinul acordat forțelor ucrainene cu riscul unei escaladări cu Moscova. Ele reflectă, de asemenea, temerile oficialilor administrației că partenerul lor ucrainean ar putea să nu-și mai respecte promisiunea de a nu lovi teritoriul rusesc cu arme furnizate de SUA, mai notează WSJ.
Administrația Biden caută petrol și gaze pentru a ajuta Ucraina
Administrația Biden convoacă joi o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului și gazelor pentru a discuta despre modul în care Statele Unite pot sprijini infrastructura energetică ucraineană, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.
Întâlnirea are loc în contextul în care Rusia încearcă să întrerupă aprovizionarea cu energie și infrastructura Ucrainei, în apropierea iernii, prin atacuri cu rachete.
„După cum știți, activele energetice ucrainene sunt vizate în mod agresiv în încercarea de a profita de cele mai scăzute temperaturi și de cele mai aspre condiții meteorologice ale iernii. Împreună, putem contribui la creșterea rezistenței ucrainene”, a scris David Turk, adjunctul secretarului american pentru energie, într-o scrisoare adresată directorilor din domeniul petrolului și gazelor.