Actualitate

SUA condamnă lovitura de stat din Myanmar în cea mai neagră zi de la începutul războiului cu armata

Publicat: 28 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SUA condamnă lovitura de stat din Myanmar în cea mai neagră zi de la începutul războiului cu armata
Sâmbătă în Myanmar a fost cea mai neagră zi a protestelor, înregistrându-se zeci de decese

SUA au declarat că sunt „îngroziți” de uciderea a zeci de protestatari anti-lovitură de stat sâmbătă în Myanmar. Secretarul de stat, Antony Blinken, a acuzat armata de „o domnie a terorii” care „sacrifica viața oamenilor pentru a-i sluji pe câțiva”.

Sâmbătă a fost cea mai mortală zi de la preluarea militară a lunii trecute. Mai multe națiuni, inclusiv Marea Britanie, au emis duminică o declarație comună rară prin care condamnau acțiunile violente ale armatei.

Oficialii ONU sunt şocaţi de violența din Myanmar

SUA, Japonia și Australia s-au numărat, de asemenea, printre semnatarii unei declarații care spunea: „Un militar profesionist respectă standardele internaționale de conduită și este responsabil pentru protejarea – nu a dăunării – oamenilor pe care îi servește.”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund șocat” de violență, iar secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a numit-o „nouă scădere”. Delegația UE în Myanmar a declarat sâmbătă – oficial Ziua Forțelor Armate – va „rămâne gravată ca o zi de teroare și dezonoare”.

Cei care au suferit pierderi sunt așteptați să participe duminică la procesiuni funerare din toată țara.

Protestatarii au sfidat armata şi au ieşit în stradă la proteste

Represiunea letală împotriva civililor – inclusiv a copiilor – a venit în timp ce protestatarii au sfidat avertismentele și au ieșit în stradă în orașe. Grupul de monitorizare al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP) a confirmat cel puțin 91 de decese. Site-ul de știri locale Myanmar Now a înregistrat numărul de morți la 114, în timp ce Organizația Națiunilor Unite a declarat că primește rapoarte despre „zeci de morți” și sute de răniți.

„Ne ucid ca niște păsări sau găini, chiar și în casele noastre”, a declarat locuitorul Thu Ya Zaw pentru agenția de știri Reuters din centrul orașului Myingyan. Reprimarea protestelor a dus numărul celor uciși în reprimarea din Myanmar de la lovitura de stat din 1 februarie la peste 400.

Militarii au preluat controlul asupra țării din Asia de Sud-Est după alegerile pe care partidul Aung San Suu Kyi din Liga Națională pentru Democrație (NLD) le-a câștigat cu o alunecare de teren.

Ce s-a întâmplat în cea mai neagră zi din Myanmar

Ziua a început cu o demonstrație militară de forță – o paradă și un discurs al liderului loviturii de stat Min Aung Hlaing, care a spus că vrea să „protejeze democrația”, dar a avertizat și împotriva „actelor violente”. Activiștii anti-lovitură de stat au cerut proteste pașnice, dar în curând au devenit violenți, deoarece forțele de securitate au deschis focul în peste 40 de locații. Centrul comercial, Yangon, a înregistrat zeci de decese, dar au fost înregistrate ucideri de la Kachin în nord până la Taninthartharyi în sudul îndepărtat.

Militarii nu au comentat asupra crimelor.

Directorul Rețelei Birmaniei pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a declarat pentru BBC că armata a arătat că nu are „limite, nici principii”. „Este un masacru, nu mai este o represiune”, a spus Kyaw Win.

Copii printre morți și răniți

Mama lui Pan Ei Phyu, în vârstă de paisprezece ani, spune că s-a grăbit să închidă toate ușile când a auzit că militarii coborâu pe strada ei. Dar nu era suficient de rapidă. O clipă mai târziu, ținea corpul plin de sânge al fiicei sale.

„Am văzut-o prăbușindu-se și, inițial, am crezut că a alunecat și a căzut. Dar apoi sângele i-a ieșit din piept”, a declarat ea pentru BBC Birmaneză din Meiktila din centrul Myanmar.

A fost aleatoriu uciderea care a fost deosebit de șocant. Înarmate cu arme pe câmpul de luptă, forțele de securitate au părut dispuse să împuște pe oricine a văzut pe străzi. Brutalitatea de care au arătat că sunt capabili este la un alt nivel din ceea ce am văzut de la lovitura de stat. Un alt episod șocant a fost atunci când un copil în vârstă de 7 ani a fost ucis. Evenimentul s-a întâmplat în timp ce copilul alerga spre tatăl său.

Adauga un comentariu