Razboi în Ucraina

SUA le-au dat ucrainenilor atât de multe rachete antitanc Javelin, încât nu pot antrena suficienți militari să le folosească

Publicat: 04 mai 2022
militari ce lanseaza rachete javelin
Senatoarea americană Lisa Murkowski a avertizat că militarii ucraineni au probleme în menținerea ritmului antrenării noilor recruți pentru folosirea armelor antitanc Javelin livrate de SUA Ucrainei

Militarii ucraineni au probleme în menținerea ritmului antrenării noilor recruți pentru folosirea armelor antitanc Javelin livrate de SUA Ucrainei, a avertizat senatoarea americană Lisa Murkowski, în cadrul unei audieri în Congresul SUA a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin și a șefului Pentagonului, Mark Milley.

SUA a dat Ucrainei rachete antitanc Javelin

Senatoarea americană Lisa Murkowski a avertizat că militarii ucraineni au probleme în menținerea ritmului antrenării noilor recruți pentru folosirea armelor antitanc Javelin livrate de SUA Ucrainei.

„Din ce am aflat, recruți ucraineni nu beneficiază de suficient antrenament pentru operarea acestor arme în valoare de 200.000 de dolari bucata”, a spus senatoarea americană, care a precizat că are aceste informații de la un membru al Congresului, nenominalizat, care a fost în Ucraina.

Cu acest prilej, reprezentanții ministerului ucrainean al Apărării i-au transmis respectivului congresmen că sunt necesare mai multe manuale tehnice de instrucție pentru folosirea rachetelor Javelin, a spus Lisa Murkowski.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a admis că această problemă nu i-a fost până în prezent semnalată în discuțiile purtate până în prezent cu omologul său ucrainean.

„Dar, desigur, dacă această chestiune va fi menționată, suntem aici să îi ajutăm”, a adăugat Austin. „Și continuăm să le furnizăm inclusiv manuale de instrucție”.

Secretarul american al Apărării a menționat că, în cele două luni de război în Ucraina, „cele mai eficiente arme folosite de ucraineni au fost cele antitanc”.

În cadrul audierii din Congres, senatorul Roy Blunt a precizat că SUA au livrat până acum Ucrainei peste 5.000 de rachete antitanc Javelin – o treime din întregul stoc de rachete deținut de armata americană. Lloyd Austin a spus că acest stoc va fi recompletat până la sfârșitul anului.

Rusia consideră transporturile NATO de arme din Ucraina drept „ţinte”

„Statele Unite şi aliaţii lor din NATO continuă să pompeze arme în Ucraina”, a declarat Şoigu la o conferinţă a oficialilor din Ministerul Apărării, în cea de-a 70-a zi a ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina.

„Considerăm orice transport al Alianţei Nord-Atlantice sosind pe teritoriul ţării cu arme sau materiale destinate armatei ucrainene ca ţinte ce trebuie distruse”, a adăugat el, în contextul în care livrările de armament către Ucraina au crescut în ultimele săptămâni.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat mai devreme că a dezactivat şase gări din Ucraina folosite pentru a livra forţelor ucrainene arme de fabricaţie occidentală în estul ţării prin bombardarea surselor lor de alimentare.

Nu a fost posibil să se verifice independent informaţia, şi nu s-a precizat ce fel de arme de fabricaţie occidentală au fost furnizate forţelor ucrainene prin acele gări. Nu a existat imediat o reacţie din partea Kievului.
Adauga un comentariu