International

SUA trimit arme grele în Ucraina, după ce aliatul lui Vladimir Putin amenință cu Al Treilea Război Mondial

Publicat: 24 mai 2022
Transport de arme din SUA
Un oficial guvernamental al Ucrainei și-a exprimat marți public recunoștința pentru ceea ce el a numit armele ”grele” pe care SUA le-a trimis în țara sa

Un oficial guvernamental al Ucrainei și-a exprimat marți public recunoștința pentru ceea ce el a numit armele ”grele” pe care SUA le-a trimis în țara sa. Mesajul a venit la o zi după ce președintele belarus, Alexander Lukașenko, un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat că eforturile internaționale de a consolida securitatea Ucrainei ar putea duce la un „război mondial la scară largă”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a transmis un meaj pe Twitter prin care susține că a vorbit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken „pentru a mulțumi SUA pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei”.

SUA au crescut recent cantitatea de armament pe care o trimite în Ucraina

Acesta a mai transmis că „multe arme, inclusiv grele, se îndreaptă spre Ucraina, în timp ce Rusia își continuă atacurile devastatoare în Donbas”. Cu toate acestea, nu a fost specificat cu exactitate despre ce arme este vorba. Însă, săptămâna trecută, Senatul a aprobat un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, despre care The Washington Post a raportat că include aproape 20 de miliarde de dolari pentru arme suplimentare în țară.

Luni, The New York Times a raportat că obuzierele M777 de fabricație americană, pe care ziarul le-a numit „cele mai letale arme pe care le-a oferit Occidentul până acum”, au sosit recent în Ucraina, informează Newsweek.

SUA și alte 19 țări s-au angajat să ofere Ucrainei mai multă asistență militară, inclusiv arme de înaltă tehnologie, a transmis secretarul american al Apărării, Lloyd Austin prin intermediul unei conferințe de presă.

Belarus și-a menținut poziția de mult timp de aliat apropiat al Kremlinului

Anunțul secretarului american al Apărării a venit în aceeași zi în care media de stat belarusă, Belta, a raportat că Lukașenko a trimis o scrisoare secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, în care a avertizat cu privire la interferența internațională în Ucraina.

Lukașenko a scris că Belarus ”face un apel către țările lumii să se unească și să prevină escaladarea conflictului regional din Europa într-un război mondial la scară largă!”

În timp ce multe țări europene sunt în de partea Ucrainei și l-au condamnat pe Putin pentru invadarea țării, Belarus și-a menținut poziția de mult timp de aliat apropiat al Kremlinului. Lukașenko a păstrat tăcerea în legătură cu războiul – în afară de unele critici voalate – până când conținutul scrisorii de luni a fost eliberat.

Lukașenko a cerut anterior încetarea conflictului și a spus că Belarusul lucrează pentru a negocia pacea între Rusia și Ucraina în timpul unui interviu acordat Associated Press, la începutul lunii mai.

„Nu acceptăm categoric niciun război. Am făcut și facem totul acum, ca să nu existe război. Datorită mie au început negocierile dintre Ucraina și Rusia”, a spus el.
Comentarii
  • lukasenco si putin doi psihopati nazisti, va fi impuscat putin si in secunda urmatoare pica si Lukasenco, cei 2 dictatori comunisti oricum dispar urgent

  • Pai… daca Rusia continua cu razboiul in Ucraina si daca ameninta si provoaca in continuare toate tarile,va fi si al 3-lea razboi mondial.Rusia va fi bombardata din plin de toate tarile si va fi rasa de pe fata pamantului. Deh .. o cauta cu lumanarea si merita sa fie foarte bombardata. Rusii nu prea stiu ce inseamna suferinta razboaielor ca numai ei au invadat tari dar Rusia nu a fost invadata si distrusa de alte tari, lasam al doilea razboi mondial. Speram sa ne pazeasca totusi Dumnezeu de al 3 lea si de mintile bolnave!

Adauga un comentariu