Deși aliații NATO „se așteaptă la un fel de negociere” cu Rusia cu privire la războiul său din Ucraina, ei „sunt foarte concentrați să obțină lucrurile de care au nevoie forțele militare ucrainene”, a declarat ambasadorul Statelor Unite la alianța militară, Julianne Smith, pentru CNN.
NATO nu va da înapoi în fața președintelui rus Vladimir Putin și „va face tot ce putem pentru a continua să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a-i afecta calculul strategic”.
Administrația Biden a refuzat categoric să accepte ideea de a trimite avioane de luptă F-16
Miniștrii apărării din NATO se reunesc la Bruxelles săptămâna aceasta și un subiect cheie de discuție a fost diminuarea stocurilor de muniție. Smith a spus că aliații vor „continua să trimită semnale puternice industriei pentru a porni liniile de producție acolo unde este necesar”, adăugând că membrii NATO se uită acum la cumpărarea multinațională sau în comun de muniție pentru a „trimite un stimulent și mai puternic sectorului privat”.
În ceea ce privește avioanele de luptă: în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei, administrația Biden a refuzat categoric să accepte ideea de a trimite avioane de luptă F-16.
„Statele Unite nu au în prezent niciun plan să trimită F-16 sau alte avioane de luptă”, a reiterat Smith. „Am fost, de asemenea, clar că fiecare țară trebuie să stabilească pentru ea însăși ce fel de contribuție vrea să aducă”.
Finlanda și Suedia au solicitat oficial să adere la NATO
Finlanda și Suedia au solicitat oficial să adere la NATO în primăvara anului trecut, la doar câteva luni după invadarea Ucrainei de către Rusia. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat la acea vreme că va respinge efortul, acuzând cele două țări că sunt „ca niște pensiuni pentru organizațiile teroriste”. Acele tensiuni au continuat.
„Acesta este un proces prin care trebuie să trecem. Ceea ce a fost remarcabil este viteza cu care alți 28 de aliați au mers înainte cu procesul de ratificare”, a spus Smith când a fost întrebat dacă s-au făcut progrese în procesul de ascensiune. „Dar vrem să vedem în continuare aceste trei țări să se unească și să abordeze unele dintre preocupările pe care Turcia le-a exprimat”.