Este sezonul propice pentru răceală şi gripă – infecţii virale care afectează nasul, gâtul, sinusurile şi căile respiratorii. O răceală sau o gripă comună se manifestă prin următoarele simptome: rinoree nas înfundat (congestie nazală) dureri în gât ochi roşii lăcrimoşi strănut tuse febră uşoară dureri de cap stare de oboseală.
În manifestările agresive, gripa determină simptome mai severe: febră mare, transpiraţie şi frisoane dureri musculare şi articulare stare de slăbiciune şi letargie pierderea apetitului, greaţă şi vomă.
În general, simptomele de răceală şi gripă ating intensitatea maximă în 1 – 3 zile şi durează timp de 7 – 10 zile. Uneori, pot persista până la 3 săptămâni.
Ingrediente: 300 ml. suc de sfeclă roşie 200 ml. suc de roşii sucul proaspăt stors de la 1 lămâie 5 linguri suc de ceapă 4 crenguţe de mentă sare miere piper negru, proaspăt măcinat
Se amestecă sucul de sfeclă cu sucul de roşii şi cu cel de lămâie. În continuare, se toarnă şi sucul de ceapă, după care se adaugă crenguţele de mentă. Se completează cu puțină sare, miere şi piper negru măcinat, după gust. Sucul se lasă să stea la temperatura camerei timp de 2 ore, după care se scoate menta.
Se beau câte 50 ml. suc, cu înghiţituri mici, între mesele principale, până la terminarea întregii cantităţi.