Liderii europeni s-au reunit la Kiev pentru a marca trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, reafirmându-și sprijinul pentru țara devastată de război. În timp ce oficialii occidentali au condamnat vehement agresiunea rusă și au anunțat noi sancțiuni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a continuat ofensiva diplomatică, încercând să convingă Statele Unite – și mai ales pe Donald Trump – că Rusia nu respectă armistițiile.
„Pacea nu se poate încheia într-o oră sau o zi”, a spus Zelenski, subliniind că i-a trimis lui Trump un document detaliat cu toate armistițiile încălcate de Rusia. O mișcare aproape disperată, având în vedere lipsa de interes a fostului președinte american pentru retorica ucraineană.
On the 3rd anniversary of Russia’s brutal invasion, Europe is in Kyiv.
We are in Kyiv today, because Ukraine is Europe.
In this fight for survival, it is not only the destiny of Ukraine that is at stake.
It’s Europe’s destiny. pic.twitter.com/s0IaC5WYh6
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 24, 2025
Occidentul reiterează sprijinul, dar fără soluții concrete
Premierul canadian Justin Trudeau a folosit ocazia pentru a condamna din nou Moscova: „Acesta nu este doar un război împotriva Ucrainei, ci un război împotriva democrației și a adevărului”. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a avertizat că Occidentul traversează un „moment decisiv” și că trebuie să susțină Ucraina pentru a asigura o pace „justă și durabilă”.
În acest context, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a adoptat un ton pragmatic: „Este în interesul fundamental al Europei să punem capăt acestui război”.
În timp ce liderii occidentali se aflau la Kiev, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său chinez, Xi Jinping. Presa de stat rusă a anunțat că discuția s-a concentrat pe negocierile dintre Moscova și Washington privind războiul din Ucraina – semn că marile decizii s-ar putea lua în absența Kievului.
The leaders of Finland, Denmark, Iceland, Norway and Sweden have also arrived in Kyiv today.
Thank you for standing with Ukraine! https://t.co/ZjJWWtADsn pic.twitter.com/06RaWgvNIa
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 24, 2025
UE anunță noi sancțiuni, dar vor avea efect?
Uniunea Europeană a adoptat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând industria aluminiului și flota fantomă folosită de Kremlin pentru a ocoli embargourile. Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, a declarat că „Ucraina trebuie sprijinită acum, mai mult ca oricând”, dar a evitat să ofere detalii despre o strategie concretă de succes.
„Putem discuta orice cu Putin, dar dacă e vorba despre Ucraina și Europa, atunci și Ucraina și Europa trebuie să fie parte din înțelegere”, a spus Kallas, criticând eforturile SUA de a negocia cu Rusia fără implicarea directă a Kievului.
Ajutor financiar: 3,5 miliarde de euro, dar până când?
UE a anunțat o nouă tranșă de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina, însă ritmul acestui ajutor ridică semne de întrebare despre sustenabilitatea sprijinului european. Pe lângă bani, Bruxelles-ul plănuiește să accelereze producția de arme, dar până acum progresele sunt lente.
Summitul de la Kiev a fost o nouă ocazie pentru liderii occidentali de a-și exprima sprijinul și pentru Zelenski de a insista că victoria Ucrainei este inevitabilă. Între timp, Rusia continuă să avanseze pe front, iar negocierile majore par să aibă loc fără Ucraina la masă.
Astia traiesc pe alta lume . Orice banut dat ucrainei inseamna continuarea razboiului. Contribuabilul european este de acord cu extravagantele acestor sorosisti?
Minunea o sa intere in KOOR la piticul cocainizat , criminal pus acolo de o banda de asasini de la mUE!!