Se crede că legumele și fructele din conserve și congelate sunt mai puțîn sănătoase decât cele proaspete. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna cazul.
Nu este un secret faptul că vânzările de conserve și alimente congelate au crescut în ultimele vreme, iar motivul pentru acest lucru este de înțeles – încercăm nu mai merge la magazin așa de des. Chiar și vânzările de congelatoare au crescut.
Dar mereu ni s-a spus că fructele și legumele sunt mai sănătoase proaspete. Ne face rău la sănătate umplându-ne frigiderele cu conserve și pungi cu mâncare congelată?
Pentru a răspunde corect la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegeți că fructele și legumele sunt cele mai hrănitoare și sănătoase atunci când sunt coapte, la momentul recoltei, subliniază Fatima Hachem, ofițer principal de nutriție la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
De îndată ce mărul este rupt din copac, de îndată ce morcovul este scos din pământ, procesul de deteriorare a proprietăților nutritive și energetice încep.
„Legumele pe care le cumpărăm pentru a le găti și-au pierdut o parte din valoarea lor nutritivă în momentul în care au ajuns în magazin”, spune Hachem.
Odată ce fructul este smuls din copac, acesta continuă să-și folosească propriii nutrienți, descompunându-i pentru a sprijini viața celulară.
Iar unele dintre aceste substanțe sunt deosebit de vulnerabile. Vitamina C, de exemplu, care ajută corpul uman să absoarbă fierul și să scadă colesterolul este deosebit de sensibilă la prezența oxigenului și a luminii.
Fructele și legumele congelate suntla fel de sănătoase
Congelarea încetinește pierderea valorii nutritive, dar rată la care se pierde această valoare nutritivă variază foarte mult între legume și fructe.
În 2007, Diana Barrett, fostă cercetătoare la Universitatea din California (Davis), a examinat numeroase lucrări științifice despre proprietățile nutritive ale legumelor și fructelor proaspete, congelate și conserve.
Ea a descoperit că spanacul, de exemplu, își pierde 100% din vitamina C după doar șapte zile dacă este păstrat la temperatura camerei de 20 de grade Celsius. Când este păstrat la frigider, se pierde 75%.
Morcovii pierd doar 27% din vitamina C pe săptămână cat timp este păstrat la temperatura camerei.
„Frunzele de spanac sunt foarte subțiri, pierd mai multă umiditate, suferă mai mult de creșterea temperaturii decât morcovii”, subliniază Barrett.
Cu toate acestea, toate celelalte legume, conform studiului lui Barrett, au pierdut semnificativ mai puține rezerve de vitamina C după ce au fost înghețate – chiar și spanacul a pierdut doar 30% din această vitamină.
Motivul este că înghețarea inhibă procesul de oxidare, care, printre altele, face că legumele și fructele să capete o culoare maronie după ce au fost recoltate.
Prin congelarea rapidă, alimentele își păstrează mai multe vitamine
Alimentele congelate sunt o inovație relativ recentă în industria alimentară.
Luați mazăre verde congelată, de exemplu. Astăzi, procesul producției sale (de la recoltare, transport la fabrică, spălare, curățare de la păstăi până la înghețare directă) durează doar puțîn mai mult de două ore.
Probabil deja v-ați dat seama că viteză este extrem de importantă în producerea de alimente congelate: de îndată ce fructul este smuls dintr-un copac sau săpat din pământ, începe o cursă împotriva timpului.
În ultimele decenii, inovația tehnologică a redus dramatic durata acestui proces.