Prima pagină » Lifestyle » Sunt mai sănătoase legume proaspete decât cele congelate? Adevărul pe care nimeni nu îl spune
Sunt mai sănătoase legume proaspete decât cele congelate? Adevărul pe care nimeni nu îl spune

Sunt mai sănătoase legume proaspete decât cele congelate? Adevărul pe care nimeni nu îl spune

19 aug. 2020, 15:02,
în Lifestyle

Se crede că legumele și fructele din conserve și congelate sunt mai puțîn sănătoase decât cele proaspete. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna cazul.

Nu este un secret faptul că vânzările de conserve și alimente congelate au crescut în ultimele vreme, iar motivul pentru acest lucru este de înțeles – încercăm nu mai merge la magazin așa de des. Chiar și vânzările de congelatoare au crescut.

Dar mereu ni s-a spus că fructele și legumele sunt mai sănătoase proaspete. Ne face rău la sănătate umplându-ne frigiderele cu conserve și pungi cu mâncare congelată?

Pentru a răspunde corect la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegeți că fructele și legumele sunt cele mai hrănitoare și sănătoase atunci când sunt coapte, la momentul recoltei, subliniază Fatima Hachem, ofițer principal de nutriție la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

De îndată ce mărul este rupt din copac, de îndată ce morcovul este scos din pământ, procesul de deteriorare a proprietăților nutritive și energetice încep.

„Legumele pe care le cumpărăm pentru a le găti și-au pierdut o parte din valoarea lor nutritivă în momentul în care au ajuns în magazin”, spune Hachem.

Odată ce fructul este smuls din copac, acesta continuă să-și folosească propriii nutrienți, descompunându-i pentru a sprijini viața celulară.

Iar unele dintre aceste substanțe sunt deosebit de vulnerabile. Vitamina C, de exemplu, care ajută corpul uman să absoarbă fierul și să scadă colesterolul este deosebit de sensibilă la prezența oxigenului și a luminii.

Fructele și legumele congelate suntla fel de sănătoase

Congelarea încetinește pierderea valorii nutritive, dar rată la care se pierde această valoare nutritivă variază foarte mult între legume și fructe.

În 2007, Diana Barrett, fostă cercetătoare la Universitatea din California (Davis), a examinat numeroase lucrări științifice despre proprietățile nutritive ale legumelor și fructelor proaspete, congelate și conserve.

Ea a descoperit că spanacul, de exemplu, își pierde 100% din vitamina C după doar șapte zile dacă este păstrat la temperatura camerei de 20 de grade Celsius. Când este păstrat la frigider, se pierde 75%.

Morcovii pierd doar 27% din vitamina C pe săptămână cat timp este păstrat la temperatura camerei.

„Frunzele de spanac sunt foarte subțiri, pierd mai multă umiditate, suferă mai mult de creșterea temperaturii decât morcovii”, subliniază Barrett.

Cu toate acestea, toate celelalte legume, conform studiului lui Barrett, au pierdut semnificativ mai puține rezerve de vitamina C după ce au fost înghețate – chiar și spanacul a pierdut doar 30% din această vitamină.

Motivul este că înghețarea inhibă procesul de oxidare, care, printre altele, face că legumele și fructele să capete o culoare maronie după ce au fost recoltate.

Prin congelarea rapidă, alimentele își păstrează mai multe vitamine

Alimentele congelate sunt o inovație relativ recentă în industria alimentară.

Luați mazăre verde congelată, de exemplu. Astăzi, procesul producției sale (de la recoltare, transport la fabrică, spălare, curățare de la păstăi până la înghețare directă) durează doar puțîn mai mult de două ore.

Probabil deja v-ați dat seama că viteză este extrem de importantă în producerea de alimente congelate: de îndată ce fructul este smuls dintr-un copac sau săpat din pământ, începe o cursă împotriva timpului.

În ultimele decenii, inovația tehnologică a redus dramatic durata acestui proces.

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Zborurile lui Iohannis, desecretizate de Bolojan. 3.5 mil de lei cheltuiţi doar pe călătoria în Africa
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care vor deveni de nerecunoscut. Își schimbă cariera și întreaga viață
SportpeSurse
Pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu, Anca Alexandrescu plătește prețul suprem. Ce a pățit în toiul nopții prezentatoarea TV
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Despărțire BOMBĂ în showbiz! Iulia Albu și Mike s-au despărțit! Au fost împreună 8 ani. De ce i-a dat vedeta papucii iubitului ei
redactia.ro
BREAKING Gigi Becali îl distruge pe George Simion și anunță că va face un nou partid suveranist. Ce cadouri i-ar fi făcut patronul FCSB
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`