Razboi în Ucraina

Sunt peste 1000 de civili victime în războiul din Ucraina, consideră ONU

Publicat: 08 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sunt peste 1000 de civili victime în războiul din Ucraina consideră ONU
Sunt peste 1000 de civili uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Potrivit ultimelor cifre ale ONU, au fost 1.207 victime civile de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie. Acest număr include inclusiv 406 persoane ucise și 801 rănite – dar cifrele „probabil să fie mult mai mari”, spune Liz Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

ONU mai spunea în urmă cu câteva zile că este cel mai mare exod al migranților din ultimul secol după ce 1 milion de ucrainieni au plecat în doar 7 zile de război.

Mii de civili au fost răniți în războiul din Ucraina

Cele mai multe victime au rezultat din atacurile aeriene şi folosirea unor bombe, spune ONU. Autorităţile mondiale au declarat că sute de clădiri au fost distruse în aceste atacuri. Alte informaţii arată faptul că un jurnalist a fost ucis.  ONU și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „detenția arbitrară” a susținătorilor pro-ucraineni în zonele aflate sub control militar rus – precum și violența împotriva celor considerați a fi pro-ruși în teritoriile controlate de guvernul ucrainean.

Ultimele cifre ale ONU sugerează că aproximativ 12.700 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că au organizat proteste pașnice împotriva războiului.

Organizația a criticat „legile represive” impuse recent de Rusia, care impun pedepse cu închisoare de până la 15 ani celor acuzați de răspândirea așa-ziselor informații „false” despre invazie sau de discreditarea forțelor armate ruse. Acest lucru vine şi din considerentul în care un celebru prezentator tv rus a dispărut după ce a criticat autoritatea de la Moscova.

Ucraina și Rusia au deschis coridoare umanitare în mai multe zone

În acest context, cele două forțe militare au încheiat un acord prin care se crează coridoare umanitare în mai multe orașe lovite de bombardamente. Marți, se încearcă o nouă evacuare a civililor, prin coridoare umanitare, după ce Rusia a promis încetarea temporară a focului în cinci mari oraşe asediate. Interfax a anunțat, citând Ministerul rus al Apărării, că a deschis coridoare umanitare în Cernigău, Sumî, Harkov, Kiev și Mariupol, notează Sky News.

„S-a convenit că primul convoi va pleca la ora 10.00 din oraşul Sumî. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale”, a anunţat Irina Vereşciuk într-o declaraţie televizată.

Cu toate că şi în alte zile au fost organizate convoaie umanitare, partea ucraineană a acuzat de la început că forțele rusești incă bombardează localitățile. O altă nemulțumire a autorităților de la Kiev a fost cea în care militarii a asigurat coridoare umanitare care duceau doar spre Rusia.

În altă ordine de idei ONU preciza în urmă cu câteva zile că în doar 7 zile din Ucraina au plecat peste 1 milion de civili care fug din calea războiului. Autoritățile internaționale au precizat că există cel mai mare exod de migranți raportat la perioada de timp în care au plecat. ONU consideră că vor fi în total peste 5 milioane de persoane care vor pleca din Ucraina. Așadar, numărul victimelor din Ucraina este așteptat să crească mai ales în contextul în care bombardamentele continuă.

Adauga un comentariu