Prima pagină » Sanatate » Suntem la un pas de a putea spune “m-am vindecat total de hepatita B”?
Suntem la un pas de a putea spune “m-am vindecat total de hepatita B”?

Suntem la un pas de a putea spune “m-am vindecat total de hepatita B”?

20 oct. 2023, 10:01,
în Sanatate

Hepatita B este o infecție virală care afectează ficatul și poate provoca atât boli acute, cât și cronice, și afectează aproximativ 296 de milioane de oameni din întreaga lume. Conform celor mai recente statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această boală a provocat aproximativ 820.000 de decese în 2019, iar deocamdată nu este posibilă vindecarea totală de hepatita B. Virusul se transmite cel mai frecvent copiilor în timpul nașterii, dar se poate transmite și prin contactul cu sângele și alte fluide corporale în timpul actului sexual sau prin injecții infectate.

Un tratament care face posibilă vindecarea totală de hepatita B

Deși infecțiile acute cu hepatita B se rezolvă în general în decurs de 6 luni și nu necesită tratament, infecțiile cronice (în care infecția durează mai mult de 6 luni) pot fi o problemă pe tot parcursul vieții, ducând la probleme grave de sănătate pe termen lung, inclusiv leziuni hepatice, ciroză, cancer la ficat, putând fi chiar fatal. Hepatita B cronică are un impact profund asupra calității vieții pacienților. Din punct de vedere fizic, indivizii pot suferi de simptome precum dureri abdominale, oboseală, greață și vărsături. Experiențele de discriminare și stigmatizare prin care trec bolnavii, le pot exacerba izolarea socială, ducând la depresie și anxietate.

Prin urmare, un tratament ar modifica în mod semnificativ viața pacienților, atenuând atât efectele simptomatice, cât și cele psihologice cauzate de o infecție cronică cu hepatită B. Dar cât de aproape suntem de un leac? Scopul final este găsirea unui „tratament funcțional” pentru hepatita B, care să aibă ca rezultat un nivel susținut de ADN nedetectabil al hepatitei B și eliminarea antigenelor de suprafață ai hepatitei B (HBsAg) după tratament.

„Acest remediu funcțional imită rezoluția naturală a infecției, scăzând și mai mult riscul de carcinom hepatocelular (HCC), făcându-l un rezultat extrem de favorabil pentru pacienți. O vindecare completă și o cură de sterilizare rămân evazive din cauza persistenței ADN-ului circular închis covalent (cccDNA), a șablonului pentru replicarea hepatitei B, a cauzei cronicizării hepatitei B și a prezenței fragmentelor de ADN integrate ale hepatitei B în gazda cromozomială”, a explicat Sandra Phillips, om de știință de la Institutul de Hepatologie King’s College din Londra.

În prezent, principala opțiune pentru pacienții cu hepatită cronică B include tratamentul antiviral cu analogi nucleozidici/nucleotidici (NUC).

„Antiviralele cu acțiune directă care vizează polimeraza virală, care reproduce genomul, sunt cele mai comune opțiuni de tratament pentru hepatita B cronică. Sunt bine tolerate și eficiente în suprimarea replicării genomului, dar deoarece genomul persistă chiar și în absența replicării, vindecarea are loc foarte rar”, a spus Bill Schneider, cercetător asociat la Laboratorul de Virologie și Boli Infecțioase al Universității Rockefeller.

Este demn de remarcat faptul că există un vaccin care oferă protecție împotriva hepatitei B, dar este doar o măsură preventivă și nu oferă un remediu pentru infecțiile active.

Ultimele cercetări pentru găsirea unui remediu pentru hepatita B

Cu toate acestea, au loc o mulțime de cercetări în ceea ce privește găsirea unui remediu pentru hepatita B, mai ales că “virusul-văr”, hepatita C, poate fi în prezent vindecat cu antivirale în aproximativ 95% din cazuri. De fapt, Schneider a fost implicat foarte recent într-un studiu prin care cercetătorii au dezvoltat o abordare pentru studierea hepatitei B în laborator, care permite o vedere de ansamblu mult mai bună a comportamentelor și caracteristicilor virusului pe parcursul unei părți cruciale a ciclului său de viață.

„Hepatita B este considerată un virus ADN, dar genomul său trece printr-un intermediar ARN în timpul replicării. Am exploatat această caracteristică prin inițierea replicării genomului hepatitei B cu ARN. Un beneficiu al acestei abordări este că are proprietăți excelente semnal-zgomot, ceea ce ne-a permis să identificăm și să cuantificăm variante rare rezistente la medicamente în populație. Monitorizarea și abordarea rezistenței la medicamente este o componentă importantă a dezvoltării terapeutice antivirale și, prin urmare, această abordare poate fi utilă pentru efortul de vindecare. De asemenea, ne imaginăm că metoda va fi utilă pentru etapele anterioare în descoperirea medicamentelor, cum ar fi ecranele de mare capacitate”, a explicat Schneider.

Bepirovirsen este un medicament deosebit de promițător, care este în prezent în dezvoltare pentru hepatita B. Este un medicament antisens experimental conceput pentru a inhiba producția de proteine virale asociate cu hepatita B. Aceste proteine sunt asociate cu infecția și replicarea, inclusiv cu antigenul de suprafață al hepatitei B (HBsAg), care este, de asemenea, legat de un prognostic nefavorabil la persoanele cu boli cronice.
Prin reducerea simultană a replicării virusului hepatitei B și suprimarea antigenelor virale, se speră că terapia să stimuleze imunitatea înnăscută și să devină un remediu funcțional pentru pacienți. Dezvoltarea bepirovirsen este un efort de colaborare între Ionis Pharmaceuticals și GSK, care a licențiat bepirovirsen de la Ionis în august 2019, în baza unui acord de dezvoltare și licență de colaborare.

La începutul acestui an, a fost anunțat că au fost inițiate două studii de fază 3 randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo, pentru a evalua în continuare bepirovirsen, ceea ce semnalează un pas extrem de pozitiv în ceea ce privește apropierea de un tratament pentru hepatita B. Din cercetările în desfășurare, se pare că un remediu poate fi posibil, dar suntem încă în stadii incipiente și există numeroase provocări de depășit înainte de a ajunge acolo. Găsirea unui remediu pentru hepatita B s-a dovedit atât de dificilă din cauza naturii complexe a ciclului său de viață replicativ și a dereglării profunde a imunității care se petrece în cazul hepatitei B cronice.

Dar, ceea ce este cert este că, având în vedere impactul pe care infecția cronică îl are asupra vieții unei persoane, precum și faptul că este în mod clar o problemă semnificativă de sănătate globală, în cele din urmă dezvoltarea unui tratament în urma căruia să putem spune “m-am vindecat total de hepatita B” ar fi o realizare monumentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *