Culinar

Supă de post cu găluşte – Cum se prepară compoziția

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Supă de post cu găluşte - Cum se prepară compoziția
Compoziția pentru găluște trebuie să stea deoparte în jur de 10 minute, pentru ca grișul să aibă timp să se umfle

Pentru o zi de post ori dacă vrei să slăbeşti, încearcă o supă de post cu găluşte. Se face uşor şi are gust bun. În plus, ingredientele deja le ai în bucătărie, cu siguranţă. Ai grijă însă la timpul de fierbere al găluştelor. Mai jos găseşti şi câteva trucuri pentru că mâncarea să-ţi iasă foarte bună.

În supă de post cu găluşte poţi pune şi ardei roşu, şi o rădăcină de ţelină. Exact ca şi cum ai face o supă clasică. Serveşte-o cu pătrunjel tocat mărunt, din belşug. Spor la gătit şi poftă bună!

Rețetă de supă de post cu găluște

Se potrivește oricărei zile și aproape oricărui meniu.

Ingrediente pentru borş:

  • 1 morcov
  • 1 ceapă galbenă mai mare
  • 1 bucăţică de ţelină
  • 1 păstârnac

Ingrediente pentru găluşte:

  • 3 linguri de gris
  • 3 linguri de făină
  • 1 lingura de amidon
  • 1 ceapă mai mică, tocată mărunt
  • piper negru
  • sare
  • boia dulce

Mod de preparare:

Spală toate legumele pentru supă. Toacă mărunt ceapa şi ţelina. Dă pe razătoare morcovul şi păstârnacul. Pune-le într-o oală cu apă, la fiert. Adaugă piperul negru, proaspăt râşnit, şi sarea. Lasă să fiarbă în jur de 10-15 minute.
Între timp prepară găluştele de post. Amestecă amidonul cu făina, grisul şi ceapa tocată foarte mărunt. Adaugă puţină apă călduţă în mix şi omogenizează. Ia câte o lingură din compoziţie şi pune-o la fiert, în oala cu legume. Imediat ce ai făcut compoziţia, pune găluştele la fiert. În caz contrar, dacă le laşi deoparte, îţi vor ieşi tari.
Lasă să fiarbă totul încă vreo 10 minute, după care opreşte focul. Presara pătrunjel tocat mărunt. Acoperă oală cu un capac şi mai lasa câteva mânuţe aşa, înainte de servire.

Sfaturi pentru găluşte delicioase

Ţine cont şi de următoarele sfaturi:

  • după ce ai făcut compoziţia cu griș, las-o deoparte cam 5-10 minute, pentru că grisul să se umfle. Abia apoi ia cu lingura din compoziţie şi pune în supă;
  • lingura cu care pui găluștele în oală trebuie să fie înmuiată în prealabil în supă;
  • dacă vrei să le prepari pentru o zi de frupt, în compoziție se pun și două ouă;
  • la început ți se va părea că toată compoziția curge, dar dacă o lași deoparte, atunci va căpăta o consistență groasă. Secretul constă în faptul că grișul se umflă în acele 10 minute;
  • găluștele se iau cu o lingură din castron și se pun în supă cu a doua lingură;
  • mare atenție la găluște: își pot mări volumul de până la trei ori;
  • după ce le pui în oală, adaugă o jumătate de cana de apă. Se spune că aceasta „sperie” găluștele, iar ele vor crește;
  • pentru o culoare mai plăcută, înlocuiește o lingură de griș cu una de făină de porumb. Vor fi mai rumene și mai frumoase;
  • găluştele din gris trebuie fierte la foc mic;
  • nu le fierbe separat, în apă cu sare. Nu vor avea gust la fel de bun ca atunci când le fierbi în supă;
  • timpul de fierbere diferă în funcţie de granulaţia grisului. În orice caz, verifică-le după 4 minute din momentul în care le-ai pus în supă;
Adauga un comentariu