Titlurile zilei

Supermarketul Mega Image din Nicolina, amendat de DSVSA pentru că nu a retras de la comercializare înghețata cu urme de pesticide

Publicat: 01 oct. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Supermarketul Mega Image din Nicolina amendat de DSVSA pentru că nu a retras de la comercializare înghețata cu urme de pesticide
Mega Image Iași a fost amendat de DSVSA

Supermarketul Mega Image din Nicolina a fost sancționat de DSVSA cu o amendă în valoare de 12.000 de lei pentru că nu a retras de la comercializare înghețata Häagen-Dazs cu nuci macadamia și urme de Cloroetanol. Alerta de rechemare a produselor a fost emisă de ANSVSA pe 8 august 2022

Supermarketul Mega Image din Nicolina a fost amendat cu 12.000 de lei de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) pentru că nu a retras de la comercializare înghețata Häagen-Dazs cu nuci macadamia și urme de Cloroetanol. Deși alerta de rechemare a produselor cu probleme a fost emisă pe 8 august 2022 de Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Mega Image anunța că a retras toate loturile de înghețată, acest lucru nu s-a întâmplat.

Decizia de retragere a fost luată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs și a fost întreprinsă ca măsură de precauție. Acțiunea a avut loc în urma unor investigații care au stabilit că sursa neconformității era un furnizor individual și se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din loturile 55869 Häagen-Dazs – Înghețată nuci macadamia 400G și 55919 Häagen-Dazs – Înghețată nuci macadamia 80G. În momentul în care a fost emisă alerta, Mega Image anunța:

„Dorim să vă aducem la cunoștință că Mega Image a retras de la vânzare produsele”, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Magazinul Mega Image din Nicolina, amendat de DSVSA

Neregulile au fost descoperite în urma unor controale realizate de inspectorii sanitar-veterinari la supermarketurile, grădinițele și cantinele din Iași. În urma acestor verificări au fost aplicate 15 avertismente și 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 101.600 de lei. Astfel, au fost verificate 10 grădinițe, 10 supermarketuri, 6 cantine și 8 unități de alimentație publică. Pe lângă amenda primită de Mega Image, în valoare de 12.000 de lei, inspectorii au mai aplicat o sancțiune contravențională, în valoare de 12.000 de lei, pentru că erau amenajate spații alimentare neaprobate sanitar-veterinar. De asemenea, înghețata cu Cloroetanol a fost retrasă de la comercializare de către inspectorii DSVSA Iași. În ultimele luni, mai multe sortimente de înghețată au fost retrase de la comercializare din supermarketurile din Iași.

Pesticidul Cloroetanol, periculos pentru organism

Pesticidul Cloroetanol a fost descoperit în sortimentele de înghețată. Semnele şi simptomele expunerii acute la Cloroetanol pot include slăbiciune, amețeli, confuzie, tulburări de vedere, şoc, convulsii şi comă. Pot apărea dispnee (respiraţie scurtă), edem pulmonar, depresie şi insuficienţă respiratorie. Pot fi observate pulsul slab, hipotensiunea arterială (tensiunea arterială scăzută) şi cianoza (nuanţa albastră a pielii şi a membranelor mucoase). După expunere pot fi observate greaţa, vărsăturile şi hematuria (urina cu sânge). De asemenea, pot apărea leziuni hepatice şi renale. Inspectorii DSVSA Iași susțin că nu au fost semnalate probleme medicale de către ieșeni cu privire la faptul că ar fi consumat înghețata cu pesticidul Cloroetanol. Trei magazine Mega Image au fost închise de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) Iași.

Reprezentanții supermarketului nu au oferit reporterilor BZI, până la închiderea ediției, un punct de vedere în legătură cu înghețată cu urme de Cloroetanol ce a fost descoperită la Mega Image Nicolina.

Comentarii
Adauga un comentariu