Medicamente

Suplimente de calciu. Ce riscuri grave si efecte adverse pot avea

Publicat: 17 oct. 2019

Este bine sa iei suplimente de calciu, dar numai daca ai cu adevarat nevoie si daca au fost prescrise de un medic. Si asta pentru ca suplimentele pot avea riscuri, iar unele foarte grave. Descopera in randurile de mai jos, care pot fi efectele.

Suplimentele de calciu nu sunt pentru toata lumea. De exemplu, daca aveti exces de calciu in fluxul sanguin (hipercalcemie), ar trebui sa evitati suplimentele de calciu. De asemenea, se discuta in ultima vreme si despre problema efectelor cardiovasculare negative ale suplimentelor de calciu. Unele studii au aratat ca riscul de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) este mai mare la persoanele care iau suplimentede calciu. Din 1000 de pacienti care iau suplimente de calciu 6 vor avea un eveniment cardiovascular.

Suplimente de calciu si decese de cauza cardiaca

Unele studii au aratat ca la persoanele cu insuficienta renala, suplimentele de calciu pot accelera calcificarea peretilor arteriali. Iar asta duce la dezvoltarea de stenoze vasculare periferice coronariene carotidiene si la cresterea mortalitatii si morbiditatii prin boli cardiovasculare. De asemenea, experimentele in vitro au aratat ca suplimentele de calciu pot accelera coagularea sangelui, crescand riscul de formare de cheaguri de sange.

Cercetatori de la National Cancer Institute au descoperit ca barbatii care au luat zilnic 1.000 mg calciu sau mai mult au avut un risc cu 20% mai mare de deces de cauza cardiaca. Alte studii nu au evidentiat astfel de efecte sau sustin ca ele apar doar la barbati sau doar la femeile in varsta. La ora actuala nu s-a ajuns la o concluzie in aceasta problema. Dovezile sunt mixte si este nevoie de mai multe studii inainte ca medicii sa stie efectul exact. In aceste conditii, ar fi ideal, sa obtineti calciul zilnic necesar din alimentatie. In cazul in care acest lucru nu este posibil, apelati la suplimente, dar numai dupa un consult medical riguros.

Calciul si riscul de cancer

Controverse similare au aparut si in legatura cu suplimentele de calciu si cancerul de prostata. Un studiu a aratat ca aportul ridicat de calciu din produsele lactate si suplimente poate creste riscul. Altul, mai recent, nu a descoperit niciun risc crescut de cancer de prostata asociat cu aportul total de calciu. Fie el calciu dietetic sau calciu din suplimente. Pana la cunoasterea mai multor riscuri posibile, este important sa evitati dozele mari. Ca in orice problema de sanatate, este important sa discutati cu medicul pentru a stabili ce este potrivit pentru dumneavoastra.

Contaminarea cu plumb

Siguranta unor suplimente de calciu a fost pusa de mai multe ori sub semnul intrebarii. In ciuda limitelor din ce in ce mai stricte de expunere la plumb, multe formule de suplimente de calciu contin plumb. In urma unei analize a suplimentelor din SUA, doar 10% dintre suplimentele de calciu investigate au indeplinit criteriile in ceea ce priveste nivelurile acceptabile de plumb (1,5 micrograme/doza pe zi). Contaminarea cu plumb nu se limiteaza la pudra de oase si dolomita. Cantitati semnificative de plumb si de aluminiu au fost gasite in suplimentele de carbonat de calciu etichetate ca fiind de origine: „cochilii de scoici” sau „sursa naturala”.

Suplimente de calciu: reactii adverse si interactiuni medicamentoase

Administrarea de suplimente de calciu nu e lipsita de reactii adverse. Pot sa apara gaze, constipatie si balonare. In general, carbonatul de calciu este produsul cel mai des asociat cu constipatia. Este posibil sa fie nevoie sa incercati cateva marci diferite sau tipuri de suplimente de calciu pentru a gasi unul pe care il tolerati cel mai bine.

Suplimentele de calciu pot interactiona cu multe medicamente pe baza de prescriptie medicala. Pe lista se gasesc medicamente pentru tensiunea arteriala, hormoni tiroidieni sintetici, bifosfonati, antibiotice si blocante ale canalelor de calciu. in functie de medicamentele pe care le luati, este posibil sa fie nevoie sa luati uplimentul intre mese sau in timpul mesei. Intrebati medicul sau farmacistul despre interactiunile posibile si ce tip de supliment de calciu ar functiona pentru dumneavoastra.loading...

Adauga un comentariu