Sute de familii de ieșeni nu au de câteva zile apă potabilă. Locuitorii din cartierul Alexandru cel Bun, din Municipiul Iași, au adunat datorii de 220 de mii de lei (44 de mii de euro) care nu au mai fost achitate către furnizorul ApaVital SA. Locatarii o acuză și pe administratorul Mariana Filimon de faptul că nu a plătit de luni bune sumele colectate de la apartamentele din zonă. Compania de apă nu va relua furnizarea până nu se vor achita datoriile
Dezastru într-unul dintre cele mai mari cartiere din Municipiul Iași. De câteva zile, mai multe scări de bloc din zona Alexandru cel Bun au rămas fără apă la robinete. Datoriile acumulate în ultimele luni au dus la sistarea apei, spre disperarea a zeci de familii din cartierul ieșean. Oamenii au ajuns să adune bidoane de apă de unde pot, în vreme ce o acuză pe administratorul scărilor că nu și-a onorat obligațiile. Sumele sunt neplătite încă din perioada pandemiei Covid-19.
Sute de ieșeni lăsați fără apă potabilă din cauza datoriilor! Datorii de 220 de mii de lei pe 9 luni
Cei afectați sunt locatarii din strada Roman Vodă, de la scările D din blocul F, scările A și B ale blocului N2, dintr-un total de 14 blocuri prinse în cadrul asociației ”PT Minerva”. Datoria a ajuns la 220.423 lei (44 de mii de euro) constând în debit principal restant pe 9 luni și penalități. Blocurile cu 4 etaje au rămas fără apă potabilă de miercuri, 16 martie 2022, când operatorul Apa Vital SA a sistat furnizarea apei către apartamentele respective. Deși majoritatea locatarilor au fost bun platnici, totuși, au rămas fără apă. Oamenii au ajuns să o acuze pe administratorul Mariana Filimon pentru faptul că s-au adunat datorii.
”Eu mi-am căutat să plec de acasă, să mă duc undeva în chirie. Lumea a ajuns să ia apă în bidoane pentru a avea de băut sau de spălat. S-au purtat diligențele la ApaVital SA, dar nu s-a rezolvat nimic. Asociația este destul de mare, dar administratorul nu a plătit facturi din iulie, anul trecut. Pentru că situația nu s-a rezolvat, lumea vrea să plece în altă parte”, a spus unul dintre locatarii afectați de situație.
Val de reclamații la adresa administratorului Mariana Filimon
Alți locatari au precizat că în zeci de ani de când locuiesc acolo nu au întâmpinat astfel de probleme.
”Este groaznic ce se întâmplă. Suntem toți la comun și de asta s-a ajuns la o asemenea situație. Eu stau aici de 50 de ani și nu am avut niciodată problema asta. E un atentat la sănătatea oamenilor”, a spus o femeie din blocul F2, scara D.
Chiar dacă un locatar din scara respectivă a adunat peste 22 de mii de lei restanțe la întreținere, lumea susține că nu s-a găsit nicio înțelegere. Ba chiar oamenii au adunat banii, însă administatorul nu a achitat toate dările. Deși majoritatea și-au plătit datoriile la întreținere, locatarii s-au trezit toți fără apă la robinete. Pe numele administratorului Mariana Filimon au mai fost făcute și alte plângeri în ultimii ani.
Administratorul cere în continuare banii de la locatari
Mariana Filimon, administratorul scărilor din zona respectivă, susține că datoriile s-au acumulat din vina locatarilor. Despre faptul că nu a plătit facturile în perioada pandemiei femeia nu a spus niciun cuvânt.
”Până nu se plătesc datoriile, nu se va da drumul la apă. Sunt facturi mari pe asociație și de aia s-a ajuns aici. Pe martie am plătit 26 de mii de lei, pe februarie am plătit 18 de mii de lei. Sunt datorii. Avem angajament de plată, dar trebuie să plătim facturile restante. ApaVital SA îți pune și majorări. Eu am fost și am încasat, însă am luat puțin de la oameni. O să mai merg să mai adun bani”, a spus Mariana Filimon, administratorul scărilor de bloc din zona respectivă.
Reacția Primăriei la situația din Alexandru cel Bun
Și reprezentanții municipalității ieșene au precizat că situația din Alexandru cel Bun este una ciudată și că va fi verificată în amănunt.
”S-au acumulat foarte multe datorii la scară. S-a ajuns la circa 100 de mii de lei, din care 35 de mii de lei numai la apă. Sunt oameni care au plătit, dar sunt și unii care sunt rău platnici. Au rămas facturi restante. S-au făcut plăți acolo, dar trebuie să vedem exact ce încasări s-au făcut și ce s-a plătit. Am înțeles că mai trebuie două facturi plătite pentru ca ApaVital SA să dea drumul”, a spus Ioan Ciobanu, șeful Biroului Asociațiilor de Proprietari din cadrul Primăriei Iași.
În anul 2018, Mariana Filimon a mai fost acuzată de locatari că a furat din banii lor. Pe numele acesteia au fost depuse mai multe plângeri, însă femeia a scăpat de fiecare dată basma curată.
Ce spun reprezentanții ApaVital SA?
Cei de la ApaVital SA au arătat că neachitarea serviciilor poate duce la sistarea furnizării apei, din moment ce apar costuri care nu pot aștepta luni bune.
”În perioada existenței Stării de Alertă au existat acte normative care interziceau recuperarea datoriilor reprezentând servicii de apă-canal prin sistarea acestora. În toată această perioadă, reprezentanții noștri au încurajat conducerea asociației să efectueze plățile în termenii prevăzuți în contract pentru a nu se acumula sume mari, care, ulterior, sunt mai greu de recuperat”, a precizat Răzvan Manolache, reprezentantul Apa Vital SA
ApaVital SA: ”Asociația a propus sistarea”
Reprezentanții furnizorului au precizat și cum s-a ajuns la o asemenea situație în cartierul Alexandru cel Bun.
”Pentru a nu se ajunge în această situație, s-a acceptat un angajament de plată care, însă, nu a fost respectat în termenii săi, și anume: restanță și facturi curente. La propunerea asociației s-a sistat pentru început furnizarea serviciilor pentru câteva scări, urmând ca măsura să fie extinsă sau nu în funcție de evoluția plăților. Legislația specifică permite încheierea de contracte individuale la nivel de apartament, cu respectarea anumitor condiții, situație în care proprietarii de apartamente s-ar putea proteja de suportarea acestor măsuri, cauzate de cei care nu își achită serviciile de care au beneficiat”, a mai spus Răzvan Manolache.
Astfel, sute de familii care au rămas fără apă, în Iași, mai au de așteptat până se vor putea folosi de acest serviciu.
Poate ca Primaria si Consiliul Local ar trebui sa se sesizeze in primul rand si in ceea ce priveste propriii chiriasi care au acumulat datorii de peste 40.000 de lei (fara penalitati) si din cauza carora si scara noastra a rămas fara apa rece. De ce acesta au inca dreptul de a locui in apartamentele statului fara sa suporte consecinte? Acestia nu platesc nici macar impozit si totusi au mai multe drepturi decat cei buni platnici. Nimeni nu le face nimic. Din contra, ei sunt cei mai vocali cand e vorba de ceva, ca doar ei sunt asistatii sociali care au drepturi, noi ceilalti suntem doar buni de platit dări si impozite.