Prima pagină » Local » Sute de persoane din Iași și-au făcut acte de identitate noi și vize de flotant, cu două zile înainte de alegerile locale
Sute de persoane din Iași și-au făcut acte de identitate noi și vize de flotant, cu două zile înainte de alegerile locale

Sute de persoane din Iași și-au făcut acte de identitate noi și vize de flotant, cu două zile înainte de alegerile locale

30 sept. 2020, 02:00,
Vlad Alexa, în Local

Numeroase persoane au beneficiat de serviciile rapide oferite de Serviciul de Evidență a Persoanelor Iași pentru realizarea unor noi acte de identitate. În doar două zile, înainte de alegerile locale, perioadă în care DLEP Iași a avut un program special, peste 500 acte de identitate au fost eliberate

Sute de acte de identitate noi au fost eliberate la nivelul județului Iași, înainte de alegerile locale. Serviciul de Evidență a Persoanelor Iași a impus un program special în aceste zile pentru a facilita accesul cetățenilor la urnele de vot. Astfel, nu mai puțin de 754 de persoane au făcut solicitări la Serviciul de Evidență a Persoanelor Iași în zilele de 26-27.09.2020. Așadar, în această perioadă au fost eliberate 541 acte identitate și au fost depuse 213 cereri pentru un nou act de identitate.

Serviciul de Evidență a Persoanelor Iași a decis să prelungească programul de funcționare în perioada campaniei electorale și în timpul desfășurării alegerilor locale. Măsura a fost luată de autorități pentru a permite cetățenilor din județul Iași, care au probleme cu actele de identitate, să își facă altele noi. Au fost soluționate, cu celeritate, cererile persoanelor care nu posedă act de identitate, astfel încât să-și poată exercita dreptul la vot.

În conformitate cu prevederile Hotarârii 81/07.09.2020 a Biroului electoral central:

„alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie-27 septembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”, au explicat oficialii Serviciul de Evidență a Persoanelor Iași.

De precizat și faptul că un număr mare de solicitări a existat și la nivelul Direcției de Evidență a Persoanelor Târgu Frumos, acolo unde în zilele de 25 și 26 septembrie a fost extrem de aglomerat.

Ieșenii cu buletinele expirate au fost amendați de polițiștii locali și îndrumați să-și facă acte noi

Ieșenii care au avut acte de identitate expirate în pragul alegerilor locale au fost luați în vizor de polițiștii locali și îndrumați să-și facă buletine noi. Aceste acțiuni au fost derulate în paralel cu Direcția de Evidență a Persoanelor Iași, care a redus termenul de eliberare a actelor de identitate.
În acest sens, insituția din subordinea Primărei Iași a făcut acțiuni în zona locuințelor unde sunt înregistrate numeroase persoane. În urma controalelor au fost depistate numeroase persoane fără acte de identitate sau cu acte expirate, însă sancțiunile aplicate au fost minime în pragul alegerilor.

„Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Ordonanței de Guvern numărul 97 din 2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 40 lei, numitului B.V.A., întrucât la verificarea privind identitatea sa, s-a constatat faptul că nu a făcut demersuri pentru preschimbarea actului de identitate, expirat din luna iunie 2020”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *