Eveniment-Social

Sute de sancțiuni contravenționale au fost împărțite de polițiștii ieșeni în urma controalelor efectuate pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Publicat: 14 oct. 2020
Sute de societăți comerciale au fost verificate pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19
Polițiștii au verificat mai multe localuri pentru a vedea dacă se respectă măsurile legate de COVID-19

Politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au verificat mai multe unități comerciale. Au fost împărțite sancțiuni contravenționale, iar controalele vor continua și în perioada următoare

Sub autoritatea Instituției Prefectului au fost desfășurate în sistem integrat noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar și în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19. La activitățile desfășurate în cele două zile au participat peste 170 de polițiști, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Sute de persoane au fost verificate de oamenii legii

Astfel, au fost verificate 162 de societăți comerciale și 146 de mijloace de transport, fiind legitimate 611 persoane. În urma neregulilor constatate pe parcursul acțiunilor au fost date 135 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 31.500 de lei, dintre care 123 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Reamintim că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr.13/31.08.2020, portul măștii de protecție este obligatoriu pe raza întregului județ, inclusiv în spațiile deschise, sancțiunea pentru această abatere fiind cuprinsă între 500 și 2.500 de lei”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Iași.

Zeci de controale în fiecare zi

Cu doar o zi în urmă, oamenii legii au verificat 102 societăți comerciale și au fost verificate 72 de mijloace de transport, fiind legitimate 318 persoane. În urma neregulilor constatate pe parcursul acțiunilor au fost aplicate 189 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 43.800 de lei, dintre care 157 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, iar 30 conform Legii nr. 61/1991. Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Reamintim că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr.13/31.08.2020, portul măștii de protecție este obligatoriu pe raza întregului județ, inclusiv în spațiile deschise, sancțiunea pentru această abatere fiind cuprinsă între 500 și 2500 lei.

În continuare trebuie respectate măsurile de distanțare socială

În urma pandemiei de coronavirus, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care și distanțarea socială. În Iași, terasele sunt deschise, iar, în unele cazuri aceste măsuri nu sunt respectate. De aceea, oamenii legii continuă să desfășoare acțiuni de control și în următoarea perioadă. Cei care sunt prinși încălcând legea pot primi sancțiuni contravenționale, iar în unele cazuri se poate ajunge până la deschiderea unui dosar penal. Până în acest moment, cele mai bune metode de a evita infectarea sunt distanțarea socială și igiena.

Adauga un comentariu