Local

Tabără de refugiați la Centrul Expozițional ”Moldova” din Iași! Clădirea va fi amenajată de CJ

Publicat: 04 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tabără de refugiați la Centrul Expozițional Moldova din Iași Clădirea va fi amenajată de CJ
O tabără de refugiați ar putea fi amenajată la Centrul Expozițional ”Moldova” din Iași, într-o clădire care zace nefolosită de mai bine de zece ani

O tabără de refugiați va fi amenajată la Centrul Expozițional ”Moldova” de la capăt CUG, din Municipiul Iași. Clădirea Consiliului Județean Iași va fi transformată în centru pentru ucrainenii aflați în tranzit, dar și spațiu de depozitare pentru ajutoarele ce vor ajunge în țara vecină

Una dintre clădirile administrate de Consiliul Județean (CJ) Iași ar urma să fie transformată într-un spațiu dedicat refugiaților din Ucraina. Aleșii județeni ai Partidului Mișcarea Populară (PMP) au arătat că vor propune conducerii instituției ca pe perioada conflictului militar din Ucraina imobilul din capăt CUG să fie destinat pentru sprijinirea persoanelor care fug din calea războiului.

Tabără de refugiați la Centrul Expozițional ”Moldova” din Iași

Aleșii județeni au precizat că spațiul din capăt CUG va putea fi transformat înr-o zonă de depozitare a ajutoarelor colectate de la ieșeni ce vor fi trimise, apoi, în zona de conflict, către populația civilă afectată de război.

”Consiliul Județean va amenaja la Centrul Expozițional «Moldova» un spațiu pentru depozitarea ajutoarelor colectate de la populație. În acest sens, va fi încheiat un parteneriat cu Filiala Iași a «Crucii Roșii», care va avea la dispoziție un spațiu de 250 de metri pătrați. De la centrul de depozitare, donațiile vor fi trimise în Ucraina prin intermediul unor convoaie umanitare ale organizației menționate”, au transmis consilierii județeni ai PMP.

Centru de tranzit pentru ucraineni la clădirea din CUG

Centrul Expozițional ”Moldova” ar putea fi transformat și într-un spațiu de tranzit pentru ucrainenii care vin la Iași și care intenționează să plece mai departe după câteva zile.

”În contextul creșterii fluxului de refugiați în Iași, grupul consilierilor județeni PMP propune ca în restul spațiului rămas disponibil de la Centrul Expozițional să fie amenajată o tabără de urgență pentru cei aflați în tranzit. Propunem ca activitatea să fie coordonată tot de «Crucea Roșie» sau, dacă aceasta nu mai dispune de resurse umane, de alte asociații umanitare. De asemenea, la Centrul Expozițional ar putea fi amenajat și un punct de informare și îndrumare”, au mai transmis aleșii județeni ai formațiunii politice.

Tabere mobile deschise la Iași

Pe lângă inițiativele de strângere de ajutoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași poate pune la dispoziție 39 de tabere mobile, care au o capacitate totală de aproape 8.000 de locuri. O astfel de tabără a fost instalată pe stadionul Tineretului din Municipiul Iași. La acestea se adaugă cele aproximativ 150 de locuri disponibile în zona de la Baza 3, unde vor ajunge alte 100 de saltele.

 ”Propunerea PMP va fi prezentată conducerii Consiliului Județean. Sperăm să fie pusă în aplicare repede, pentru a fi pregătiți în caz de necesitate”, au conchis aleșii județeni PMP Iași.

Dezastru cu o investiție de 10 milioane de euro

Clădirea din zona CUG a fost ridicată în 2011 cu circa 10 milioane de euro, din fonduri europene. Totuși,ultimele administrații județene nu au știut ce să facă cu imobilul respectiv. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, iar actuala conducere CJ vrea să o refacă tot prin fonduri europene sau prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Până la acel moment, va fi instalată o tabără de refugiați la Centrul Expozițional ”Moldova” din Iași.

Adauga un comentariu