International

Talibanii au bombardat un complex în care se afla un ministru din Afganistan! Luptele teritoriale continuă după ce SUA s-au retras din țară

Publicat: 04 aug. 2021
militari afgani care se plimbă lângă molozul unei case ce a fost bombardată în Afganistan de către talibani
Un atac armat și cu bombă a avut loc în Afganistan și vizat a fost ministrul de Interne

O explozie în apropierea biroului agenției principale de securitate din Afganistan a rănit miercuri trei persoane. Incidentul are loc la câteva ore după ce talibanii au anunţat că sunt responsabil de un atac cu o masină-bombă şi un atac armat ce a vizat casa ministrului interimar al apărării.

Talibanii și-au asumat răspunderea pentru atacul cu mașină-bombă dar şi pe cel armat de marți de la casa ministrului interimar al apărării, Bismillah Mohammadi.

Ministrul interimar al apărării a supraviețuit atacului armat

Mohammadi a supraviețuit atacului asupra complexului său într-o parte fortificată a Kabulului, dar violența a reprezentat o ilustrare clară a deteriorării securității, în timp ce forțele străine conduse de SUA își finalizează retragerea, iar insurgenții confiscă zone de teritoriu. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că grupul său a vizat reședința ministrului, deoarece o întâlnire importantă se desfășoară acolo.

Forțele guvernamentale s-au luptat cu atacatorii mai mult de patru ore, iar Ministerul de Interne a declarat că cel puțin opt civili au fost uciși și 20 răniți.

Explozia de miercuri în apropierea unei facilități a Direcției Naționale de Securitate a rănit doi civili și un oficial de securitate, a spus poliția.

Talibanii cuceresc teritorii întregi în Afganistan

Talibanii și-au intensificat campania de înfrângere a guvernului susținut de SUA încă din aprilie, forțele străine finalizându-și retragerea după 20 de ani de război.

Luptele au fost deosebit de grele în jurul orașului Herat, lângă granița de vest cu Iranul și a Lashkar Gah și Kandahar în sud. Un purtător de cuvânt al armatei afgane a declarat că a fost declarată stare de urgență în Lashkar Gah, iar forțele guvernamentale primesc întăriri și sprijin aerian SUA.

„Forțele speciale au fost trimise în zonă. Au un moral bun”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al forțelor armate, generalul Ajmal Omar Shinwari.

Guvernul nu mai controlează nici măcar jumătate din țară

Jurnaliştii de la BBC au realizat un amplu material din care reies lucruri extrem de dificile pentru Guvernul din Afganistan. Așadar, după ce trupele americane şi NATO s-au retras din țară, talibanii au ajuns să controleze peste jumătate din teritoriu. Situaţia este dificilă iar harta făcută de jurnalişti stă drept mărturie.

În ultimii 20 de ani, harta de control a Afganistanului a fost o pânză în continuă schimbare. Aici, ne uităm la imaginea fluctuantă a cine controlează zonele. Se pare că talibanii au fost încurajați în ultimele săptămâni de retragerea trupelor americane – preluând multe districte de sub dominația forțelor guvernamentale.

SUA s-au retras din Afganistan

Americanii au lăsat în urmă aproximativ 3,5 milioane de articole, a spus Gen Kohistani, inclusiv zeci de mii de sticle de apă, băuturi energizante și mese militare gata preparate, cunoscute sub numele de MRE. De asemenea, au lăsat în urmă mii de vehicule civile, fără chei, și sute de vehicule blindate, a raportat Associated Press.

Au luat cu ei arme grele și au detonat niște stocuri de muniție, dar au lăsat în urmă arme mici și muniție pentru afgani, a spus gen Kohistani.

Adauga un comentariu