Actualitate

Talibanii neagă că viceprim-ministrul lor, Mullah Baradar, a murit

Publicat: 15 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Talibanii neagă că viceprim-ministrul lor Mullah Baradar a murit
Mullah Abdul Ghani Baradar a semnat acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane în numele talibanilor

Talibanii au negat faptul că unul dintre liderii lor de vârf a fost ucis într-o împușcare cu rivalii, în urma zvonurilor despre conflictele interne ale mișcării la aproape o lună de la victoria fulgerătoare asupra guvernului susținut de Vest din Kabul.

Sulail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că Mullah Abdul Ghani Baradar, fost șef al biroului politic al talibanilor care a fost numit vicepremier săptămâna trecută, a emis un mesaj vocal prin care respinge afirmațiile că ar fi fost ucis sau rănit într-un conflict.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor spune că totul este doar o minciună

În continuarea declaraţiilor, purtătorul de cuvânt al talibanilor a afirmat faptul că zvonurile asupra morţii viceprim-ministrul lor

„El spune că sunt minciuni și total lipsit de temei”, a spus Shaheen într-un mesaj pe Twitter.

Talibanii au lansat, de asemenea, imagini video care îl arătau pe Baradar la întâlnirile din orașul sudic Kandahar. Reuters nu a putut verifica imediat filmările.

Valul de negări au urmat după ce mai multe zvonuri au arătat faptul că susţinătorii lui Baradar s-au ciocnit cu susţinătorii lui Sirajuddin Haqqani, șeful rețelei Haqqani, care se află lângă granița cu Pakistanul și a fost învinuit pentru unele dintre cele mai grave atacuri sinucigașe ale războiului.

Zvonurile urmează speculațiilor cu privire la posibile rivalități dintre comandanții militari precum Haqqani și liderii de la biroul politic din Doha precum Baradar, care au condus eforturile diplomatice pentru a ajunge la o înțelegere cu Statele Unite. Talibanii au negat în repetate rânduri speculațiile cu privire la diviziunile interne.

Talibanii au preluat controlul Afganistanului într-un timp record

Incă de la începutul anunţării retragerii trupelor NATO și americane de pe teritoriul Afganistanului, talibanii au înaintat extrem de repede. În doar o lună, talibanii au cucerit rând pe rând cele mai importante teritorii. Totul a culminat cu cucerirea capitalei Kabul unde autorităţile s-au predat fără luptă. De altfel, talibanii au ajuns la putere şi urmează să facă un Guvern.

După ce au cucerit Afganistantul, talibanii s-au confruntat cu mai multe valuri de proteste din cauza faptului că multe persoane de sex feminin au declarat faptul că vor drepturi egale. Talibanii au declarat în repetate rânduri că vor asigura o conducere bazată pe legile islamului, în definiţie, cu drepturi mai puţine pentru femei.

Talibanii susţin că au cucerit Valea Panjshir din Afganistan

Într-o înregistrare audio postată pe rețelele de socializare Ahmad Massoud, liderul Frontului Național de Rezistență din Afganistan (NRF), a învinuit comunitatea internațională pentru legitimarea talibanilor și acordarea lor de încredere militară și politică. De altfel, talibanii au susținut că au cucerit Valea Panjshir cunoscută pentru rezistența de decenii în fața americanilor dar și a Armatei Roșii a URSS.

„Oriunde v-ați afla, în interior sau în exterior, vă invit să începeți o răscoală națională pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre”, a spus el.

Talibanii au preluat controlul asupra restului Afganistanului în urmă cu trei săptămâni, capturând capitala Kabul la 15 august, după prăbușirea guvernului susținut de Vest. De altfel, imediat după ce au preluat conducerea capitalei Kabul, talibanii au ținut o conferință de presă în care au dat asigurări că nu vor exista repercursiuni pentru cei care au colaborat cu forțele internaționale. Vine la aproape 20 de ani după ce forțele SUA au condus o invazie pentru a răsturna talibanii.

Adauga un comentariu