International

Protestatarii din Afganistan îi sfidează pe talibanii care au preluat conducerea țării! Femeile cer drepturi egale cu cele ale bărbaților

Publicat: 09 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protestatarii din Afganistan îi sfidează pe talibanii care au preluat conducerea țării Femeile cer drepturi egale cu cele ale bărbaților
Există proteste uriașe în Afganistan unde femeile vor drepturi egale cu cele ale bărbaților.

Protestatarii au ieșit din nou în stradă în mai multe părți ale Afganistanului, sfidând presiunea talibanilor de a rămâne acasă. Zeci de manifestanți s-au adunat în apropierea ambasadei Pakistanului la Kabul, iar bărbații înarmați au deschis focul pentru a-i dispersa, au declarat protestatarii.

Au fost raportate mai multe demonstrații în provinciile Parwan și Nimruz. Au apărut, de asemenea, fotografii care arată răni provocate a doi jurnaliști care au participat la proteste miercuri. Se spune că au fost bătuți grav după ce au fost arestați de talibani la Kabul.

Unii dintre jurnalişti au vorbit despre violențele la care au fost supuși de către talibani

Fotograful Nematullah Naqdi a vorbit cu agenția de știri AFP.

„Unul dintre talibani mi-a pus piciorul pe cap, mi-a zdrobit fața de beton. M-au lovit cu piciorul în cap … Am crezut că mă vor ucide”.

Naqdi acoperea un protest al femeilor în fața unei secții de poliție împreună cu colegul său la ziarul local Etilaat Roz, Taqi Darybai. Talibanii au interzis protestele dacă nu sunt autorizate de ministerul justiției. În ultima manifestare, protestatarii care scandau „vrem libertate” au fost dispersați în afara ambasadei Pakistanului.

Tirurile talibanilor au sunat, de asemenea, la un protest din Parwan, relatează Aamaj. Marcherii au strigat: „Nimeni nu ne poate tăcerea vocea cu forța armelor, moartea pentru Pakistan și Statele Unite”.

Zeci de femei din Kabul și din provincia nord-estică Badakhshan au protestat miercuri împotriva formării unui guvern interimar taliban exclusiv masculin. Unele femei, care cereau includerea femeilor miniștri în guvern, ar fi fost bătute înainte că manifestările să fie rupte.

Marți, trei persoane au fost ucise în timpul unei demonstrații în orașul Herat din vest. Talibanii au negat că ar fi fost în spatele violenței.

Separat, există rapoarte care arată că internetul a fost dat jos în anumite părți din Kabul.

Jurnalistul din Afganistan, Bilal Sawary, a scris pe Twitter că mai multe surse din sectorul telecomunicațiilor i-au confirmat că talibanii au ordonat închiderea temporară a acoperirii internetului prin telefonul mobil în mai multe districte.

Talibanii susţin că au cucerit Valea Panjshir din Afganistan

Într-o înregistrare audio postată pe rețelele de socializare Ahmad Massoud, liderul Frontului Național de Rezistență din Afganistan (NRF), a învinuit comunitatea internațională pentru legitimarea talibanilor și acordarea lor de încredere militară și politică. Pe de altă parte, talibanii susțin că au cucerit Valea Panjshir.

„Oriunde v-ați afla, în interior sau în exterior, vă invit să începeți o răscoală națională pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre”, a spus el.

Talibanii au preluat controlul asupra restului Afganistanului în urmă cu trei săptămâni, capturând capitala Kabul la 15 august, după prăbușirea guvernului susținut de Vest. De altfel, imediat după ce au preluat conducerea capitalei Kabul, talibanii au ținut o conferință de presă în care au dat asigurări că nu vor exista repercursiuni pentru cei care au colaborat cu forțele internaționale. Vine la aproape 20 de ani după ce forțele SUA au condus o invazie pentru a răsturna talibanii.

Adauga un comentariu