Actualitate

Taloanele de penise se vor schimba total în 2022. Ce trebuie să știe românii

Publicat: 13 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Taloanele de penise se vor schimba total în 2022. Ce trebuie să știe românii
Parlamentul a adoptat legea după ce au fost înregistrate numeroase întârzieri ale cupoanelor de pensii

Începând din primăvara 2022, persoanele ieșite la pensie își vor putea primi taloanele de pensie nu pe hârtie, ci în format digital.

Pensionarii care vor dori acest lucru pot face o cerere la Casa de Pensii și vor primi cuponul pe e-mail. O lege care prevede acest lucru a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Documentul mai are nevoie de normele de aplicare.

Parlamentul a adoptat legea după ce au fost înregistrate numeroase întârzieri ale cupoanelor de pensii. Și cupoanele electronice, la fel ca cele tipărite, vor putea fi folosite la medic, la farmacie și oriunde este nevoie pentru ca titularul să facă dovada de pensionar.

Raluca Turcan, anunț pentru pensionari

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că indexarea pensiilor este „imposibil de realizat” începând cu întâi decembrie. Aceasta a explicat că taloanele de pensie pentru luna viitoare se tipăresc acum. Potrivit spuselor sale, pensiile vor fi indexate începând cu 2022, cu un procent cuprins între 6 şi 12 în funcţie de bugetul existent.

Invitată în cadrul unei emisiuni, Raluca Turcan a explicat că indexarea pensiilor este „imposibil de realizat” luna următoare.

Ministrul Muncii a spus că această acțiune va avea loc în prima lună a anului viitor. Totodată, potrivit spuselor sale, majorarea va fi realizată între 6 și 12 procente.

„O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie. De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare.

Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da? Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat Raluca Turcan.

Totodată, Raluca Turcan a explicat că indexarea pensiilor „nu reduce din inechităţi” şi că diferenţele dintre sumele de bani primite de cetățeni vor fi reduse prin adoptarea unei legi a pensiilor. Ea a declarat că în al doilea trimestru din 2022 va fi „o primă prezentare” a legii pensiilor, urmând ca la sfârșitul anului proiectul de act normativ să fie trimis spre Parlament, conform negocierilor cu Comisia Europeană pe marginea PNRR.

Adauga un comentariu