Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Tamarind – puternic antiseptic, digestiv, anticancerigen
Tamarind - puternic antiseptic, digestiv, anticancerigen

Tamarind – puternic antiseptic, digestiv, anticancerigen

03 aug. 2017, 21:48,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:75559;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Tamarindul este un condiment dulce acrisor, putin picant, foarte raspandit in bucataria sud-asiatica. Este un ingredient esential in pregatirea sosului Worcestershire si a curry. Tamarindul are foarte multe beneficii, printre care imbunatatirea digestiei si eliminarea toxinelor.

Tamarindul provine din Africa si este cultivat preponderent in India si America Centrala. Mai este cunoscut si ca tamarindo, magyi, imli, si face parte din familia Caesalpiniaceae. Copacul poate atinge inaltimi de 15 – 20 de metri, iar circumferinta poate ajunge la 7,5 metri.

Beneficiile tamarindului

Florile seamana cu orhideele, iar fructele sunt pastai cu seminte tari, de culoare maro, invelite cu o pulpa cleioasa. In functie de gust, exista tamarind dulce – specific Thailandei si Vietnamului, si tamarind acru – zona Indiei si Pakistanului.

Condimentul tamarind este folosit asemenea sucului de lamaie, punandu-se in mancarurile de carne si peste, dar si in orez si tocanitele de legume. Intrucat tamarindul este bogat in pectina, este folosit in sosul Chutney, jeleuri si marmelada. In zona Caraibelor, limonadele sunt preparate din pulpa de tamarind, zahar si apa.

Beneficii pentru sanatate

Acest condiment aromat este bogat in minerale: cupru, potasiu, calciu, fier, seleniu, zinc si magneziu, precum si vitamine vitale precum: vitamina B1 (tiamina), vitamina A, vitamina B9 (acid folic), vitamina B2 (riboflavina), B3 (niacina) si vitamina C. 100 de grame de tamarind asigura o parte importanta din dozele zilnice recomandate de tiamina (36%), fier (35%), magneziu (23%) si fosfor (16%). In plus, 100 g de fruct acopera mai mult de 13% din necesarul zilnic de fibre.

Gustul usor picant este dat de acidul tartric care este un antioxidant puternic ce distruge radicalii liberi. Compusii activi volatili precum: limonen, geraniol, safrol, acid cinamic, salicilat de metil, acid pirazin au efect antioxidant, antiseptic, digestiv si anti-cancerigen.

Ce trebuie sa stii despre condimentele indiene

Fructele au fost utilizate inca din secolul al XVI-lea pentru imbunatatirea digestiei, alinarea disconfortului gastric, tratarea tulburarilor bilei, dar si ca laxativ. Inca de atunci fructul exotic facea parte din leacurile traditionale pentru tratarea reumatismului, insolatiei, inflamatiilor si durerilor in gat. Frunzele si florile fierte sunt utilizate in cataplasme pentru entorse, conjunctivita, abcese, articulatii umflate si hemoroizi.

Extractul de tamarind are proprietati antioxidante, antimicrobiene, cicatrizante, iar studiile au aratat ca acesta este foarte bun in dizenterie, dureri abdominale, febra, diaree, gonoree, infectii parazitare, constipatie, inflamatie si boli de ochi, dar si in malarie, diabet si astm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024