International

Ţara care a scăpat şi de valul doi de COVID-19. Prin ce măsuri a reuşit Noua Zeelandă să învingă virusul

Publicat: 08 oct. 2020
ţara care a scăpat şi de valul doi de COVID-19.
Noua Zeelandă a devenit prima ţară care a trecut cu bine peste primele două valuri de COVID-19

Noua Zeelandă este ţara care a scăpat şi de valul doi de COVID-19. Statul din emisfera sudică este primul care reuşeşte să învingă virusul. Totodată, este şi singură naţiune care a trecut peste două valuri de coronavirus.

Noua Zeelandă „a învins” încă o dată coronavirusul. În momentul de fată, această naţiune nu mai are cazuri active de transmitere comunitară. Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătăţii, Chris Hipkins, potrivit DPA. Măsurile luate de autorități au fost diferite față de măsurile luate de autoritățile din România. Conform presei internaționale, Noua Zeelandă a actionat in consecință, testând în masă populația țării. Acest lucru nu s-a întâmplat în România, deși autoritățile medicale mondiale recomandă ca fiind necesar un astfel de pas dacă se vrea ‘subjugarea virusului”. În altă ordine de idei, un alt pas pe care autoritățile de peste ocean l-au respectat a fost izolarea în masă a cetățenilor. Cu toate că la început s-a trezit cu un val de nemultumiri, locuitorii au înțeles importanța unei astfel de măsuri.

Au fost primii care au trecut cu bine de primul val

Anterior, Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără niciun caz cunoscut de transmitere comunitară de COVID-19. Cu toate acestea, temuta boală a revenit în luna august, atunci când a fost detectat un focar major. De atunci, au fost descoperite 186 de cazuri de transmitere comunitară. Cu toate acestea, toate persoanele infectate s-au recuperat acum, a precizat ministrul într-un comunicat.

„Este o piatră de hotar. Neozeelandezii au strivit încă o dată virusul prin acţiunile lor colective”, a adăugat el.

Ţara care a scăpat şi de valul doi de COVID-19

Al doilea val de COVID-19 a izbucnit în orașul Auckland din Noua Zeelandă și a dus la impunerea unor noi măsuri de prevenție, conform NY Times. Astfel, a fost reintrodusă carantina strictă şi au fost restricționate adunările publice. Totodată a fost impusă purtarea măștii în toate locurile aglomerate, precum și în mijloacele de transport în comun.

Primul val de coronavirus a fost foarte probabil complet pus sub control la sfârşitul lunii mai în urma unei izolări stricte la nivel naţional. Din acel moment, arhipelagul a înregistrat o remarcabilă serie de 102 zile fără contaminare locală.

Însă un nou focar epidemiologic a fost descoperit în august în cel mai mare oraş al ţării. Acest lucru a determinat autorităţile să dispună pentru cei un milion şi jumătate de locuitori din Auckland noi măsuri de izolare. Acestea au durat trei săptămâni, până la începutul lui septembrie, şi au dat roade.

Cetățenii nu trebuie să se relaxeze

Hipkins i-a atenţionat totuşi pe cetăţeni să nu se relaxeze şi a cerut „o vigilenţă constantă şi o muncă de echipă” pentru că virusul să fie ţinut în continuare sub control.

„Zdrobirea COVID-19 în comunitatea noastră pentru a doua oară este o mare reuşită, de care neozeelandezii ar trebui să fie mândri, însă există în continuare riscul apariţiei în viitor de noi cazuri de transmitere comunitară”, a spus oficialul.

Focarul din august va fi oficial declarat „închis” într-o lună, dacă nu va exista niciun nou caz pentru două perioade de incubaţie. Noua Zeelandă a raportat miercuri trei noi cazuri de COVID-19, detectate toate la frontieră. S-au împlinit 12 zile de când a fost detectat ultimul nou caz de COVID-19 în comunitate.

În Noua Zeelandă au fost raportate în total 1.505 de cazuri de infectări şi 25 de decese legate de COVID-19. Astfel, prin măsurile impuse, arhipelagul a devenit ţară care a scăpat şi de valul doi de COVID-19.

Adauga un comentariu